Wat als een alcohol- of drugsverslaving leidt tot problemen op het werk?

Zo’n 25% van alle ongevallen op het werk is alcoholgerelateerd. Van het ziekteverzuim is 13% het gevolg van alcohol- en drugsgebruik. Dat zijn best hoge percentages. Hoe zit dat eigenlijk: werk en alcohol-/drugsgebruik? Wanneer is er sprake van een probleem? En wanneer mag en moet er ingegrepen worden?

Wanneer iemand een lichte gebruiker is van alcohol of drugs, zijn de gevolgen en nawerking daarvan doorgaans niet of nauwelijks zichtbaar. Aangezien de werkomgeving er geen last van heeft, doet die doorgaans ook niet moeilijk. Overmatig gebruik van alcohol en drugs leidt onherroepelijk wel tot problemen. De gebruiker kan zomaar verslaafd raken. Dan volgen problemen thuis en ook op het werk.

Hulp zoeken om minder te gebruiken of te stoppen is niet makkelijk. Vaak schamen mensen zich voor hun overmatig alcoholgebruik en al helemaal voor hun drugsgebruik. Bovendien wordt er al snel met een verwijtende vinger naar de gebruiker gewezen. Daarom doet een verslaafde zijn best om het overmatig gebruik te verdoezelen. Signalen kunnen zijn: ziek melden, veel pepermuntgebruik, afzondering, binnen een zonnebril dragen, smoesjes verzinnen etc.

Overmatig alcohol- en drugsgebruik leidt doorgaans tot een verminderd functioneren en problemen met collega’s of de leidinggevende. De verslaafde komt afspraken niet na, ontkent het probleem, wijst hulp van de hand en er ontstaat ruzie.

Als er formeel is vastgesteld dat er sprake is van een verslaving, dan is er bij verminderd functioneren sprake van arbeidsongeschiktheid. Verslaving wordt namelijk gezien als een ziekte. Van de werkgever wordt in dat geval verwacht dat de verslaafde hulp wordt geboden om het gebruik te minderen of te stoppen. Van de verslaafde wordt verwacht mee te werken om dit doel te bereiken. Dit zijn geen makkelijke trajecten. Maar de hoop en het doel is om de verslaving te overwinnen, het functioneren te verbeteren en eventuele andere (privé)problemen ook op te lossen.

Niet elk overmatig gebruik van alcohol en drugs betekent echter direct dat er sprake is van een verslaving. Denk bijvoorbeeld aan een weekend met overmatig gebruik waardoor het functioneren op de werkdag erna in gevaar komt. Maar als dat wel regelmatig voorkomt, kan de werkgever maatregelen nemen en kan uiteindelijk ontslag volgen.

Alcohol en drugsgebruik. Laat je er niet door misleiden. Herken je bij jezelf of je collega signalen dat er mogelijk sprake is van een alcohol- of drugsverslaving? Doe er dan wat mee. Zoek hulp. Schakel de leidinggevende in, de vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts. Overmatig gebruik is vaak moeilijk alleen te bestrijden.

Ook CNV kan je adviseren wat te doen, zodat problemen op het werk als verzuim, conflicten of zelfs ontslag kunnen worden voorkomen. Heb jij hulp of advies nodig? Neem dan contact op met CNV Info, per mail via cnvinfo@cnv.nl of telefonisch via 030-7511003.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.