Al het nieuws

CNV: Acties afvalverwerking vandaag van start

Sinds vanochtend voert CNV Publieke Diensten acties voor een goede cao voor de sector GEO (Grondstoffen, Energie en Omgeving). De acties worden gevoerd omdat de werkgever WENB geen reactie met perspectief heeft gegeven op het ultimatum dat CNV en FNV op 29 december hebben gesteld. Het ultimatum liep op 7 januari af.

CNV bijt het spits af met een zichtbaarheidsactie bij onder meer het afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo. Dit gebeurt in aanwezigheid van Albert Vos, voorzitter van de werkgeversdelegatie die met de bonden moet onderhandelen over een nieuwe cao voor de circa 8.00 werknemers in de sector GEO, , verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van afval, het daaruit opwekken van energie alsook het schoonhouden en onderhoud van de openbare ruimte.

Afgescheept

Patrick Fey, voorzitter CNV Publieke Diensten: ‘Het is teleurstellend dat de werkgevers met een nietszeggende brief hebben gereageerd op ons ultimatum. We kunnen dan ook niet anders dan met onze leden in actie komen. Bij Twence doen we een zichtbaarheidsactie, maar we sluiten meer stevige acties verspreid over het hele land niet uit, afhankelijk van de reactie van de werkgevers. Werknemers in deze sector staan in de frontlinie om onze maatschappij draaiende te houden, door de coronacrisis met grotere risico’s dan ooit. Het kan niet zo zijn dat ze worden afgescheept met een loonsverhoging, die door inflatie en een hogere pensioenpremie meteen weer verdampt.’ Werkgevers zijn tijdens de onderhandelingen in december op geen enkele manier tegemoet gekomen aan de eisen van het CNV. Het gaat daarbij om loon, het verbeteren van de generatieregeling, de invulling aan het pensioenakkoord, rouwverlof en duurzame inzetbaarheid.