Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing “Het Brabants Dorpsleven op oude ansichten” in ‘s-Hertogenbosch

6 november 2019 @ 14:00 - 16:00

Het Brabants Dorpsleven op oude ansichten.
Lezing door Albert Pennings.

Datum:                woensdag 6 november 2019
Tijd:                      van 14.00 uur tot 16.00 uur
Plaats:                 Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel, Helftheuvelpassage 115, ‘s Hertogenbosch
Aanmelden:      voor 3 november https://sbdenbosch06112019.eventbrite.nl

Voor wie is deze bijeenkomst?
De bijeenkomst wordt georganiseerd door rayon ‘s Hertogenbosch-Tilburg Senioren CNV Onderwijs en Plaatselijke Groep Senioren Den Bosch CNV Connectief Overheid Publieke Dienst, Zorg & Welzijn.
Alle senioren van CNV Connectief en hun partners zijn welkom

 

Programma.
Vanaf 13.45 inloop met koffie/thee en cake.
14.00 uur:

Welkom door Jan van den Hogen en Huub van Ooijen.
Het Brabants Dorpsleven op oude ansichten, lezing. door Albert Pennings
Pauze met een drankje.

Vervolg lezing
16.00 uur: sluiting van de bijeenkomst.

Meer informatie.
De bijeenkomst is gratis. Reiskosten zijn voor eigen rekening.

Voor meer informatie over (en eventueel ook aanmelden bij) de bijeenkomst kunt u contact opnemen met senioren-cnv-onderwijs@cnv.nl of jacquespoulus@ziggo.nl, 0418 516561

Het Brabants Dorpsleven op oude ansichten

Op deze prentbriefkaarten, ook ansichtkaarten genaamd, staat afgebeeld het leven en werken van Brabanders genomen tussen ongeveer 1900 en 1960. Het veelzijdige leven van eenvoudige dorpsbewoners werd hier afgebeeld. Werkzaamheden in en om de boerderij werden op de gevoelige plaat vastgelegd in een tijd toen fotografie nog een zeldzaamheid was. Dat in een tijd toen flitsapparaten nog uitgevonden moesten worden. En de kwaliteit van de foto’s mag er zijn!

Weinig streken in ons land kunnen roemen op zo’n unieke serie als het ‘Brabants Dorpsleven’. Op talrijke prentbriefkaarten staat het Brabantse boeren- en plattelandsleven afgebeeld. Zeer vele gewone mensen zijn op deze manier voor de eeuwigheid vastgelegd. Vanaf circa 1900 hebben fotografen het dagelijks leven van simpele Brabantse mensen gefotografeerd. Aan de hand van dit schitterende beeldmateriaal wordt getoond hoe de boerderij er vroeger uitzag, zowel van binnen als buiten, hoe de mensen werkten om aan de kost te komen, hoe de dieren de mensen van nut waren. De beelden laten zien dat met dorsvlegels werd gedorst, de melk in de karnton werd gekarnd, het land met os of paard werd bewerkt, hoe met de hand de oogst werd binnengehaald. Er is te zien hoe het vervoer geregeld was: de hondenkar komt aan bod, maar ook de os en de koe als trekdier. Ook enkele andere beroepen waarmee mensen uit die tijd de kost verdienden passeren de revue. Overigens moet men bedenken dat de foto’s vaak geënsceneerd zijn. De fotograaf en de drukker wisten goed wat de mensen mooi vonden en wat goed verkocht. Men liet de mensen bepaalde handelingen verrichten en de boerinnen bij hun werkzaamheden de goede poffer opzetten. Wat normaal niet het geval was. Toch zijn het zonder uitzondering documenten van grote historische waarde.

De meeste prentbriefkaarten zijn uitgegeven onder de serietitel Brabants Dorpsleven, maar veel andere variaties komen voor: zoals Landleven, Brabantse type, Brabantse klederdracht of gewoon Noord-Brabant. Op deze kaarten wordt het Brabantse karakter van leven en werken afgebeeld. Deze folkloristische serie omvat afbeeldingen van het Brabantse leven globaal genomen tussen 1900 en 1960. Schitterende afbeeldingen tonen ons het leven en werken van onze Brabantse voorouders.

Gegevens

Datum:
6 november 2019
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

CNV Connectief
Telefoon:
030 751 1003
E-mail:
info@cnv.nl
Website:
www.cnvconnectief.nl