Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Senioren ledenbijeenkomst regio ‘s-Hertogenbosch-Tilburg

mei 14 @ 14:00 - 16:00

Thema: Het Wilhelmus en de geschiedenis van de Nederlanden in de eerste helft van de 16e eeuw.
Lezing door Cees Visser

Datum: dinsdag 14 mei 2019
Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur (inloop vanaf 13.45)
Plaats:  Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel, Helftheuvelpassage 115 in ’s-Hertogenbosch.
Aanmelden voor 7 mei 2019 via https://sbdenbosch14052019.eventbrite.nl

Voor wie is deze bijeenkomst?
De bijeenkomst is voor alle leden van het rayon ’s-Hertogenbosch-Tilburg CNV Onderwijs en alle leden van de Interlokale Groep Senioren Den Bosch CNV Publieke Zaak. Maar ook leden van CNV Overheid. Publieke Diensten, Zorg & Welzijn in de regio Den Bosch/Tilburg zijn van harte welkom. Uw eventuele partner mag u natuurlijk meenemen.

Programma.
Inloop vanaf 13.45 met koffie/thee en cake.
Om 14.00 uur welkom door Jan van den Hogen en Huub van Ooijen.
Daarna de lezing Het Wilhelmus en de geschiedenis van de Nederlanden in de eerste helft van de 16e eeuw door Cees Visser.
In de pauze krijgt u een drankje aangeboden.
Om 16.00 uur sluiting van de bijeenkomst.

Informatie.
Kosten € 2,50 per aanwezige, komt u met 2 personen dan vragen we u € 5 over te maken. Het bedrag kunt u storten op rekening CNV Connectief NL 62 RABO 0325052050. Bij de betaling vermelden: DBT14052019. De aanmelding is pas definitief na het overmaken van de eigen bijdrage

Meer informatie over de lezing vindt u hieronder.
Het Wilhelmus – ons unieke Volkslied
Zo’n 450 jaar geleden werd de basis gelegd voor een vrij en onafhanke¬lijk Nederland. Door allerlei verwikkelingen was de politieke, sociale en godsdienstige situatie dusdanig geëscaleerd, dat men o.l.v. Willem van Oranje in opstand kwam. Aanvankelijk leek die opstand een succes, maar al gauw keerde het tij en begon¬ een vreemde Spaanse bezettingsmacht o.l.v. de hertog van Alva  de Nederlanden te terroriseren.
Willem van Oranje trok zich berooid terug op het ouderlijk slot de Dillenburg. Zo rond het jaar 1570 schreef een vertrouweling van Oranje het Wilhelmus, een geuzenlied van 15 coupletten, dat bedoeld was om het volk van de Nederlanden  een hart onder de riem te steken. Het verdedigt Oranje tegen beschuldigingen, geeft troost, maar vooral hoop op een betere toekomst. Het lied prijst Oranjes kwaliteiten als mens en als leider van de opstand. Veel Nederlanders lijken tegenwoordig wat vervreemd van ons volkslied, mede doordat ze weinig kennis hebben van de geschiedenis. Vooral het eerste couplet roept vragen op die om een toelichting vragen.
Als neerlandicus besteedt Cees Visser ruim aandacht aan de inhoud en de opbouw van de tekst. Daaruit zal blijken dat deze historische tekst nog alles in zich heeft om als volkslied in de 21ste eeuw te functioneren. Het geeft een boodschap door die de tijd overstijgt als het gaat om politiek leiderschap in het teken van ‘GERECHTIGHEID’ (het laatste woord van het Wilhelmus!).

Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis van de eerste helft van de 16de eeuw en de spannende, chaotische periode tijdens het ontstaan van Het Wilhelmus. Akki Visser verzorgt bij het geheel een kleurrijke Power Point presentatie. Deze lezing hoopt bij te dragen tot het inzicht dat het Wilhelmus een uniek volkslied is, dat de Nederlanders zouden moeten koesteren. Niet een volkslied dat overloopt van overdreven vaderlandsliefde, maar een lied dat een  aantal waarden benadrukt dat de Nederlandse samenleving verheft. Het is verrassend hoe de dichter in de opbouw van de coupletten een boodschap doorgeeft die vandaag de dag nog  zeer actueel is.

Gegevens

Datum:
mei 14
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

CNV Connectief
Telefoon:
030 751 1003
E-mail:
info@cnv.nl
Website:
www.cnvconnectief.nl

Locatie

Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel
Helftheuvelpassage 115
's-Hertogenbosch, Nederland
+ Google Maps