Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Senioren ledenbijeenkomst regio ‘s-Hertogenbosch-Tilburg

april 23 @ 14:00 - 16:00

Thema: Het Rijke Roomse Leven in Brabant.
Lezing door René Bastiaanse

Datum: dinsdag 23 april 2019
Tijd: van 14.00 uur – 16.00 uur (inloop 13.45 uur)
Plaats: Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2, 5037 AM Tilburg.
Aanmelden: https://sbtilburg23042019.eventbrite.nl

Voor wie is deze bijeenkomst?
De bijeenkomst is voor alle leden van het rayon ’s-Hertogenbosch-Tilburg CNV Onderwijs en alle leden van de Interlokale Groep Senioren Den Bosch CNV Overheid en Publieke Diensten en CNV Zorg & Welzijn. Ook uw eventuele partner is van harte welkom.

Programma.
Inloop vanaf 13.45 uur met koffie/thee en cake.
Om 14.00 uur welkom door Jan van den Hogen en Huub van Ooijen.
Daarna de lezing: Het rijke Roomse leven in Brabant.
In de pauze krijgt u een drankje aangeboden.
Om 16.00 uur sluiting van de bijeenkomst.

Informatie.
Kosten: € 2,50 per persoon, komt u met 2 personen dan vragen we u € 5 over te maken. Het bedrag kunt u storten op rekening CNV Connectief NL 62 RABO 0325052050 o.v.v. DBT23042019
De aanmelding is pas definitief na het overmaken van de eigen bijdrage.

Meer informatie over de lezing vindt u hieronder
René Bastiaanse werd benoemd tot Knoergoeie Brabander. Bekend is René Bastiaanse vooral geworden door “De Wandeling” het televisieprogramma van Omroep Brabant, waarin hij de kijker gedurende een half uur enthousiast maakt over bijzondere cultuuritems. Daarnaast verzorgde hij cultuurhistorische programma’s voor de Omroep Gelderland. René is momenteel directeur van het Brabantse Historische Informatie Centrum. Kenmerkend voor René Bastiaanse is zeker zijn manier van presenteren. Als een wervelstorm, vervuld van enthousiasme, stelt hij zijn gehoor op de hoogte van de Nederlandse en de Brabantse cultuur, waarbij zijn wetenswaardigheden zijn doorspekt met anekdotes en humor.

Het Rijke Roomse Leven in Brabant door René Bastiaanse.
Bastiaanse brengt zijn toehoorders met een serie foto’s in de sfeer van het Roomse Leven in de periode van 1910 tot ongeveer 1965. De steden en dorpen in Brabant waren klein en ze lagen vaak geïsoleerd van elkaar door het ontbreken van verharde wegen. Afstanden werden veelal aangegeven in “uren gaans”. De meeste mensen woonden in buurtschappen met minder dan 500 inwoners. De sociale controle was er groot en de mobiliteit gering. In de jaren zestig verdween de invloed van de Rooms-Katholieke Kerk razendsnel. Bastiaanse zal proberen de vraag te beantwoorden hoe dit kon gebeuren.

Over de inhoud van de lezing zegt Bastiaanse zelf:
Een goede kans dat u de laatste restjes van het rijke Roomse Leven in Brabant nog heeft meegemaakt: catechismus, eerste communie, schoolbiecht, misdienaren en processies. De devotie was duidelijk zichtbaar in het openbare leven. Maar het katholieke geloof had ook invloed op het privéleven, tot in de slaapkamer toe. De roomse leer keerde zich immers tegen alles wat naar onkuisheid zweemde.
Een lezing over de katholieke seksuele moraal en de gevolgen daarvan voor de economische en sociale ontwikkeling van de Brabantse samenleving. En hij voegt daar met een knipoog nog aan toe: Pittige stof, enkel voor volwassenen.

Gegevens

Datum:
april 23
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

CNV Connectief
Telefoon:
030 751 1003
E-mail:
info@cnv.nl
Website:
www.cnvconnectief.nl

Locatie

Boerke Mutsaers
Vijverlaan 2
Tilburg, Nederland
+ Google Maps