CNV pleit voor bredere invoering kortere werkweek

Nederland moet zo snel mogelijk overschakelen op de 30-urige werkweek. Hiervoor pleit het CNV vandaag.

‘Zeker twee miljoen Nederlanders hebben last van stress en burn-outklachten. Werkgevers kost dit drie miljard euro per jaar. Wij verwachten dat het aantal burn-outs steeds sneller oploopt, nu de economie aantrekt. Tweederde van onze leden ziet de werkstress toenemen, blijkt uit eerder CNV-onderzoek. Een of de vijf zit tegen een burn-out aan door de werkstress,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘Daarom pleiten wij voor een kortere werkweek. Voor een betere balans voor werkenden die uiteindelijk ook leidt tot een hogere productiviteit. Noodzakelijk nu de arbeidsmarkt zo krap is.’

Draagvlak neemt toe
Het draagvlak voor de kortere werkweek neemt steeds meer toe, zeker onder jongeren en hoogopgeleiden, toont nieuw onderzoek van Indeed aan. Ook CBS-cijfers laten zien dat het aantal mensen dat een kortere werkweek draait, toeneemt.

Lager ziekteverzuim
Een meerderheid van werkend Nederland ziet vooral voordelen van een 30-urige werkweek, blijkt uit eerder CNV-onderzoek onder 3.000 werkenden. 66% stelt dat dit leidt tot een lager ziekteverzuim, een betere werk-privé balans (73%) en meer tijd voor mantelzorg en vrijwilligerswerk (62%). Ook zegt 48% dat ze hierdoor productiever en efficiënter gaan werken. Met name buitenlandse bedrijven experimenteren volop met de kortere werkweek. De praktijk laat zien dat de kortere werkweek leidt tot medewerkers die gelukkiger, efficiënter en productiever zijn.

Betere balans
‘Het is de komende jaren alle hens aan dek om de juiste balans te vinden tussen werk- en privetaken. Wij juichen daarom toe dat vrouwen meer uren maken, en mannen minder uren zodat de zorg voor kinderen evenredig wordt verdeeld. Daarnaast vergrijst Nederland in rap tempo en zullen we meer voor onze ouders gaan zorgen. Die kortere werkweek is noodzakelijk om de balans hierin te vinden,' aldus Fortuin.

‘Het levert minder stress op, zorgt voor een betere werk privé balans, een hogere productiviteit en meer ruimte om voor ouders en kinderen te zorgen. Alleen maar winst dus.’