22 april 2016

CNV Voorzitter: “Politiek beken kleur over koopkrachtbehoud senioren”

“De kans groeit dat de pensioenen van veel ouderen in 2017 echt omlaag gaan”, aldus CNV Voorzitter Maurice Limmen. Hij zegt dit naar aanleiding van de vandaag bekendgemaakte financiële positie van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen, die in het eerste kwartaal van dit jaar verder is verslechterd. “Zo kan het niet langer. Het is tijd dat de politiek kleur bekent als het gaat om gericht koopkrachtbehoud van senioren. Dat is onze boodschap aan de politieke partijen die hun programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 nu schrijven.”

“Ik kan me heel goed voorstellen dat ouderen zich op dit moment grote zorgen maken over de ontwikkeling hun inkomen”, aldus Limmen. “Maar we moeten ons realiseren dat pas na het einde van dit jaar duidelijk wordt of de pensioenen daadwerkelijk omlaag gaan. Dat komt omdat de financiële positie van de pensioenfondsen wordt getoetst op basis van de cijfers op 31 december. Die datum geldt als graadmeter. Maar feit is dat de voorspellingen niets goeds beloven.”

Pensioen en AOW

Het inkomen van ouderen bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is de AOW. Die wordt uitbetaald door de overheid en wordt gefinancierd uit de premie- en belastingopbrengsten. De AOW gaat volgend jaar niet omlaag. Limmen: “Dat is goed. Maar het tweede onderdeel van het inkomen van ouderen is het pensioen dat zij ontvangen van hun pensioenfonds. Dit pensioen hebben zij tijdens hun werkzame leven opgebouwd bij het pensioenfonds. En op dit moment houden pensioenfondsen er rekening mee dat dit pensioen enkele euro’s per maand moet worden verlaagd”, aldus Limmen