30 januari 2019

Heb jij weleens last van ongewenst gedrag op je werk?

Een op de drie werknemers met een publieke taak krijgt te maken met scheldpartijen, intimidatie of fysiek geweld. Of je nou werkt in zorg & welzijn, of als leraar, PIW’er, belastingambtenaar of buschauffeur.

Het aantal verdachten van geweld tegen mensen met een publieke taak is de laatste jaren sterk toegenomen.

Dit bleek ook uit de cijfers van het op 28 januari 2019 uitgebrachte CBS-onderzoek over ongewenst gedrag op de werkvloer. Een overzicht van de resultaten kun je hier bekijken (YouTube).

Geweld en intimidatie zijn voor ons onacceptabel. Iedere stap om dit tegen de te gaan, grijpen wij aan. Wij vinden dat effectief beleid tegen dergelijk onacceptabel gedrag een recht zou moeten zijn, waar élke werknemer op kan vertrouwen. CNV Connectief pleit daarom voor een betere wettelijke bescherming van slachtoffers van agressie en geweld op de werkvloer, zowel in Nederland als in de rest van Europa.

Petitie

CNV Internationaal en FNV zijn een petitie gestart tegen geweld op de werkvloer. Ondertekenen kan op https://stopgeweldopwerk.petities.nl/

Wat kun je doen als je te maken hebt (gehad) met agressie of geweld op de werkvloer?

  • Meld het incident bij je werkgever
  • Verzamel bewijs, bijvoorbeeld getuigenverklaringen, foto’s
  • Doe aangifte bij de politie / Laat je werkgever namens jou aangifte bij de politie doen
  • Verhaal de schade op de dader
  • Vraag om nazorg
  • Laat je werkgever maatregelen nemen om geweldsincidenten te voorkomen
  • Deel je ervaring met collega’s

Hulp nodig?

CNV-leden die te maken hebben (gehad) met geweld of intimidatie op de werkvloer, staan we ook op individuele basis bij. Zo kunnen CNV-leden een beroep doen op hulp van onze juridische adviseurs. Wij zitten voor je klaar.