Is jouw werkvloer al overgangsproof? En jij zelf?

Op je werk open zijn over de overgang … is dat belangrijk? Wat ons betreft nogal! Want je brengt er veel tijd door en gedeelde smart is halve smart, nietwaar? En waarschijnlijk ben je niet de enige die met een aantal overgangsklachten rondloopt.

Helaas houden wij vrouwen tot nu toe te vaak onze mond over onze klachten. En ook op de werkvloer kan dit voor veel nare situaties zorgen. Als je de cijfers erbij haalt, schrik je waarschijnlijk. 34% van de vrouwen in de leeftijd van 40 tot 55 jaar heeft zodanig last van de overgang, dat ze daardoor niet goed meer kan functioneren op haar werk. Dit vraagt dus om verandering van die werkvloer. Maar … ook van jou!

Aan diggelen

Wat eerst als vanzelfsprekend ging - multitasken, een goede moeder (willen) zijn, een fijne echtgenote en een inspirerende collega - kan inmiddels wel eens aan diggelen gevallen zijn. Misschien gaat het thuis allang niet meer zo lekker, sta je op het punt te scheiden, heb je inmiddels zwaar puberende kinderen thuis, moet je ook nog eens zorgen voor je ouders én werk je in een bedrijf met veelal jonge collega’s die de ballen verstand hebben van jou, van jouw fase… Nou, maak je borst maar nat. Oh nee, dat gaat vanzelf door die fijne opvliegers!

Erbij neervallen?

Maar naast de bekende opvliegers, die al heel pittig kunnen zijn, kun je ook ineens last van onzekerheid krijgen. En dat kan ervoor zorgen dat je je ook minder zeker voelt over je werk en je werkprestaties. Zou je eigenlijk willen solliciteren naar die hogere functie, maar zakt de moed je inmiddels in de schoenen. Want je slaapt al nachten niet, waardoor je je niet meer zo goed kunt concentreren, je bent gewoonweg vergeetachtig, en ook dat geeft stress. Daarnaast heb je ook nog eens last van een kort lontje, en zit je gewoon niet meer lekker in je vel. Moeten we dan maar door ploeteren tot we erbij neervallen? Want daar lijkt het soms wel op.

Samen sterker

En laten we eerlijk zijn; de meeste werkvloeren zijn nóg niet ingericht voor vrouwen in de overgang. Dus is het hoog tijd en van belang dat er vanuit de leidinggevenden over nagedacht gaat worden. Maar ook jijzelf kunt een aantal veranderingen aanbrengen. Want zou het niet fijn zijn als je als vrouw in de overgang wat vaker een pauze kunt inlassen? Of dat er een ruimte is waar je je even kunt terugtrekken, op adem kunt komen, je kunt omkleden en misschien zelfs even een Yoga Nidra sessie kunt doen? Niet meteen zeggen dat dat niet kan, want wie niet vraagt… En soms moet je het dus zelf organiseren. Maar het belangrijkste is wat ons betreft communiceren. Misschien een beetje spannend als je baas een man van dertig is, maar zoek dan naar gelijkgestemde collega’s. Kijk of er meer vrouwen zijn als jij – en organiseer een praatgroep – samen sta je sterker! Bespreek waar je last van hebt, waar je behoefte aan hebt en kijk met elkaar wat er mogelijk is. Soms geeft het delen van waar je door heen gaat al lucht. En dát, die lucht, is precies wat we nodig hebben. Raam open, hart open. En vergeet niet om er af en toe om te lachen. Met elkaar erom lachen is altijd fijn. Niet achter iemands rug, maar samen erdoorheen.

Webinar

En ga ook eens bij jezelf te rade: past dit werk nog bij jou? Zo niet, ga eens in gesprek met een adviseur binnen de organisatie. Maar ook CNV doet veel voor onze doelgroep. Oh en beluister en bekijk onze webinars die wij samen met CNV organiseren!

Liefs Isa & Medina