30 maart 2017

“Onzekerheid los je niet op door uithollen van ontslagrecht”

“Baanonzekerheid door allerlei goedkope flexvormen en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Dat is probleem op de arbeidsmarkt van nu. Dat pak je niet aan door het ontslagrecht uit te hollen, zoals werkgevers willen”, is de reactie van CNV-voorzitter Maurice Limmen op de uitspraken van werkgeversorganisaties in verschillende sectoren, vanmorgen in De Telegraaf. Werkgevers zeggen daar dat zij werknemers makkelijker willen kunnen ontslaan.¬†

“Werkgevers zeggen vaste banen te willen, maar tegelijkertijd zoeken zij op grote schaal naar allerlei constructies waar werknemers geen enkele zekerheid uit halen. Denk aan flex, payroll en constructies met zzp’ers. De roep om het ontslagrecht uit te hollen is geen antwoord op dat probleem.”

Limmen: “Het is eigenaardig. Aan de ene kant zie je werkgevers in een aantal sectoren klagen over het gebrek aan gekwalificeerde vakmensen. Als het tekort aan vakmensen zo zwaar telt, waarom zetten werkgevers dan in op uithollen van het ontslagrecht. Dat is niet de manier om gekwalificeerde mensen in je sector te krijgen.”

Op dit moment speelt binnen de Sociaal Economische raad een overleg tussen werkgeversorganisaties en vakbonden over een advies over loondoorbetaling bij ziekte en zzp. Limmen: “Voor het CNV is de inzet een gelijk speelveld, zodat mensen weer collega’s worden in plaats van concurrenten in een race naar het putje. Onze inzet blijft onverminderd een duurzame arbeidsmarkt.”