Oproep CNV: werkgevers, bied maximaal ruimte voor hybride werken

Werkgevers moeten hun werknemers maximaal ruimte bieden om hybride te blijven werken. Hiertoe roept het CNV op naar aanleiding van het SER-advies Hybride werken dat vrijdag 1 april wordt gepubliceerd. In dit advies is afgesproken dat werknemers meer zeggenschap krijgen over waar ze willen werken.

90% van de CNV-leden wil hybride blijven werken, blijkt uit recent CNV-onderzoek onder 1.000 thuiswerkende leden. Een derde wordt echter door de werkgever gevraagd om weer naar kantoor te komen na het vervallen van het thuiswerkadvies.

Beste van twee werelden
‘Hybride werken biedt het beste van twee werelden: thuiswerken voor werk dat concentratie vereist, en naar kantoor voor vergaderingen, brainstorms en het sociale contact. Bovendien vinden veel werknemers het fijn dat de reistijd vervalt en men niet voor hoge brandstofkosten staat. Wat ons betreft bieden werkgevers voor hybride werken de maximale ruimte, zolang het bedrijfsbelang dit uiteraard toestaat,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Voordelen thuiswerken
72% van de thuiswerkers is productiever, 55% heeft een betere werk privébalans en 90% werkt gewoon door bij (lichte) coronaklachten, blijkt ook uit het onderzoek. Daarnaast is 44% gemotiveerder en gezonder. Een op de drie is creatiever door het thuiswerken.

Ontevreden over thuiswerkbeleid
Een derde van de werknemers is echter ontevreden over het thuiswerkbeleid van hun werkgever. Ruim de helft geeft aan dat de werkgever geen lange termijn thuiswerkbeleid heeft. ‘Nu zo duidelijk is dat thuiswerken een blijvertje is, moeten werkgevers aan de slag met een langetermijn beleid. Met duidelijk kaders voor thuiswerken en op kantoor werken,’ stelt Fortuin.

Geen thuiswerkvergoeding
Onderdeel van het thuiswerkbeleid is ook een kostendekkende thuiswerkvergoeding. 61% stelt dat zij deze niet krijgen. Ook beschikt een kwart niet over een arbotechnisch verantwoorde werkplek met vaak lichamelijke klachten tot gevolg. ‘Tijd dus dat werkgevers aan de slag gaan, de kosten zijn vaak lager dan de reiskostenvergoeding en verdienen zich snel terug in meer productiviteit, creatievere werknemers met een betere werk privé balans en een lager ziekteverzuim.’