24 mei 2019

Pensioenacties zijn keihard nodig

Volgende week voert CNV, samen met andere vakbonden grootschalige acties voor een goed pensioen. Heel Nederland gaat dat merken. Op dinsdag 28 mei leggen werknemers bij de NS en het stads- en streekvervoer het werk 24 uur neer. Woensdag 29 mei zijn er acties in verschillende sectoren, zoals de bouw, de metaal en publieke diensten. We leggen je graag uit waarom de acties volgens ons nodig zijn, wat ze voor jou betekenen en we vragen je steun!

Kabinet en werkgevers blijven stil
De acties zijn helaas keihard nodig. De onderhandelingen met het kabinet en werkgevers over een nieuw pensioenstelsel zijn eind vorig jaar gestrand en nog steeds niet op gang gekomen. Het ultimatum dat wij aan het kabinet hebben gesteld is tot nu toe in de wind geslagen. Tijdens onze eerste landelijke actiedag voor een beter pensioen op 18 maart (die we door de vreselijke gebeurtenissen in Utrecht halverwege moesten afbreken) hebben we tienduizenden mensen op de been weten te brengen. Maar kabinet en werkgevers blijven oorverdovend stil. Met de nieuwe acties geven we een krachtig signaal: wij willen een goed pensioen. En we eisen dat het kabinet en werkgevers ons tegemoet komen.

Ons pensioen staat op het spel
Er staat veel op het spel. De plannen van minister Koolmees bedreigen de pensioenen van miljoenen Nederlanders. Zo wil het kabinet aan de slag gaan met invoeren van persoonlijke pensioenpotjes. Maar persoonlijke pensioenpotjes slopen de solidariteit uit ons stelsel.
Ook houdt het kabinet vast aan het afschaffen van de doorsneesystematiek waardoor miljoenen Nederlanders naar schatting tussen de 35 en 55 duizenden euro’s aan pensioen te kort gaan komen.
Dat willen we gecompenseerd hebben.
We willen verder dat iedereen op tijd gezond kan stoppen met werken. Onze eis is daarom een bevriezing van de AOW-leeftijd, weghalen van de boete op eerder stoppen en een andere koppeling aan de levensverwachting. Ook willen we duidelijke afspraken om iedereen, werknemers en ook zzp-ers, pensioen op te laten bouwen.

Trein en bus rijden niet
Op dinsdag 28 mei leggen werknemers bij de NS en het stads- en streekvervoer het werk 24 uur neer Treinen en bussen zullen die dag niet rijden. Ons advies aan jou is om ander vervoer te kiezen. Op woensdag 29 mei leggen werknemers in onder andere de bouw, de metaal en publieke diensten het werk neer.

Manifestaties in het land
Naast acties in een groot aantal sectoren door het hele land, organiseren we op woensdag 29 mei vier publieksmanifestaties in Groningen (Grote Markt), Arnhem (Markt), Eindhoven (Ketelhuisplein) en Den Haag (Koekamp/naast Malieveld). Die manifestaties houden we tussen 11.00 en 13.00 uur. We maken daar samen luid en duidelijk kenbaar dat een goed pensioenstelsel goed mogelijk is én moet zijn.

Kom jij ook?
Kom ook! Dat kan, want op woensdag rijdt het openbaar vervoer weer. En het is voor jou, als lid van CNV gratis. De vakbonden bieden hun leden een treinkaart. Dat gratis kaartje kun je tot uiterlijk dinsdagmiddag 15.00 uur hier aanvragen.

We zetten door
Ons pensioenstelsel moet eerlijk en rechtvaardig zijn en het moet gelden voor iedereen. Voor jong en oud. Voor mensen in loondienst en voor zzp’ers. Voor mensen in beroepen die lichamelijk of geestelijk belastend zijn. En als we overgaan naar een nieuw stelsel kan het niet zo zijn dat wij de rekening moeten betalen. Onze eisen zijn redelijk. Zolang het kabinet ons niet tegemoet komt, zijn we in actie. Daarmee gaan we door zolang het nodig is. Een goed pensioen is een kwestie van doorzetten.

We hopen je aanstaande woensdag te zien in Arnhem, Den Haag, Eindhoven of Groningen!

Arend van Wijngaarden, voorzitter CNV Vakcentrale
Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakmensen
Jan de Vries, voorzitter CNV Connectief