Persoonlijke ontboezemingen tijdens webinar Open over de Overgang

Wordt er bij jou op het werk weinig over de overgang gesproken? Je bent niet alleen. Dat bleek wel uit de opkomst tijdens het webinar Open over de Overgang dat gisteren plaatsvond. Niet alleen deden de actrices en ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman een boekje open. De chat bleef verre van stil.

De overgang en symptomen

Overgangsconsulente en initiatiefnemer van de OVER!academie Margriet Hijweege trapte het webinar af. Wat houdt de overgang nou precies in? Hoelang duurt het gemiddeld en wat voor klachten horen hierbij? Hijweege deelde een hele lijst en daar kwamen vele reacties op. Ook konden feiten en cijfers niet ontbreken. Wist je bijvoorbeeld dat in Nederland slechts 4 procent van de vrouwen wordt behandeld als zij met overgangsklachten kampt? In het buitenland is dat 40 tot 60 procent. Of, dat 34 procent van het ziekteverzuim van vrouwen gerelateerd is aan overgangsklachten.

Openheid en voorlichting

Op het verhaal van de overgangsconsulente kwamen diverse vragen. Is het bijvoorbeeld slim om de pil te slikken als je in de overgang zit? Kun je andere klachten ervaren als je ADHD hebt? En, wat moet je doen als er geen tijd is voor rustmomenten, voor als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de zorg? De antwoorden op deze vragen waren helder. Maar, benadrukte Hijwege: ‘Ieder persoon is anders. Laat je daarom goed voorlichten door contact op te nemen met een consulent.'

Ervaringen delen

Dat beaamden actrices en ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman tijdens het gesprek met gespreksleider en CNV Onderwijs bestuurder Daniëlle Woestenberg. ‘Blijf niet lopen met je klachten. Ga naar de gynaecoloog of overgangsconsulent. Bij ons viel het kwartje later. We hadden nog nooit van een overgangsconsulent gehoord.’ Hierop werd volop gereageerd in de chat. ‘Ik merkte pas op mijn 51ste dat ik in de overgang zat’, vertelde iemand. Ze was niet de enige. Er volgden diverse ervaringsverhalen waar weer mooie gesprekken uit voortkwamen.

Kijk het webinar terug

Heb je het webinar gemist? Geen zorgen, hier kun je het terugkijken. Benieuwd naar de PowerPoint-presentatie van Margriet Hijwege? Die kun je hier vinden.

Webinar Open over de overgang

Praat mee over de overgang

Wil jij je verhaal over de overgang delen met anderen? Heb je tips of juist vragen? Meld je dan aan voor onze groep over de overgang en praat mee.

  • Stel al je vragen rondom de overgang
  • Deel je eigen ervaring
  • Praat met ons mee