Uitval voorkomen

Özcan Akyol is schrijver, columnist, radio- en televisiepresentator en programmamaker

Mijn vader kwam in de jaren zeventig als gastarbeider naar Nederland, geworven door de fabriek Thomassen & Drijver, die furore maakte met allerlei soorten verpakkingsmaterialen. Als zelfvoorzienende boer, boven op een berg in Turkije, was hij fysiek werk wel gewend, maar in Deventer, tussen al die ronkende machines, werd er veel meer van hem gevraagd, vooral vanwege de langere uren en het sociale isolement in de wijk. Ik zat nét op de basisschool en vanaf dat moment kreeg mijn vader hevige rugpijnen, afkomstig van een plek boven zijn stuitje. Hij kon het niet goed uitleggen aan ons en daarom verzuimden mijn broers en ik weer om het volwaardig door te spelen aan de huisarts. Dat resulteerde eigenlijk altijd in hetzelfde: mijn vader kreeg pijnstillers mee en daar moest hij zich maar mee redden tijdens de ploegendiensten. Hij wilde ook niet klagen, want zijn verblijf in dit land, een droom van veel Turken, was te danken aan de fabriek.

Maar op een gegeven moment ging het niet meer. Hij kon nog amper lopen. Zijn werkgever probeerde van alles om hem tóch weer naar de werkvloer te laten komen, waarbij emotionele chantage niet werd geschuwd, en toch weigerde hij standvastig.

Schade die je fysiek en mentaal kunt oplopen worden door teveel organisaties niet in overweging genomen

Özcan Akyol

Dat laatste zal een reden hebben gehad. Hij is die pijn niet meer kwijtgeraakt. En op jonge leeftijd moest hij zich al verplaatsen via een scootmobiel, iets wat hij nog steeds doet. Wat ik dacht, jaren later, toen ik een beetje zelfstandig kon reflecteren: waarom is er niet op tijd hulp aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld een fysio? Misschien dat een wekelijkse massage veel problemen zou kunnen voorkomen.

Ik weet heus wel dat er tegenwoordig zat werkgevers zijn die signalen van mogelijke uitval vroegtijdig oppikken én er naar handelen, maar evengoed zie ik dat de schade die je fysiek en mentaal kunt oplopen door teveel organisaties niet in overweging wordt genomen. Pas als het te laat is, komen ze in actie. Maar dat is geen goed werkgeverschap. En iedereen die denkt dat hij tegen iets aan gaat lopen, zou dat tijdig moeten kunnen melden.