UWV stopt met terugvorderen voorschotten

Uitkeringsinstantie UWV stopt met het terugvorderen van sommige WIA-voorschotten. Mensen die ná 1 januari 2020 een voorschot kregen, hoeven daar geen zorgen meer over te hebben.

Te late WIA-beoordelingen zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering door de groeiende vraag naar sociaal-medische beoordelingen. Door de coronamaatregelen zijn de vertragingen fors opgelopen. Niet zelden zullen werknemers te maken hebben met voorschotten..Zo’n voorschot loopt vooruit op de feitelijke WIA-uitkering zolang de beoordeling (bijvoorbeeld medische keuring) nog niet is afgerond. Wettelijk kan het UWV (een deel van) die voorschotten terugvorderen als de beoordeling minder hoog uitpakt dan de aanvraag. Dat maakte de ontvangers onzeker of ze het geld wel zouden kunnen houden.

Niet de dupe

Het UWV kreeg uit diverse hoeken signalen dat mensen hierdoor in de problemen kwamen. Daar is nu wat aan gedaan in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De uitkeringsinstantie stopt met het terugvorderen van voorschotten die zijn betaald aan mensen die te lang op een WIA-beoordeling hebben moeten wachten. UWV wil niet dat mensen hier de dupe van worden en in financiële problemen komen. Wie de terugvordering al (deels) betaald heeft, krijgt dat geld weer terug van UWV. Ook worden voorlopig geen nieuwe terugvorderingen meer ingesteld.

Ook vragen over werk of inkomen waar onze juristen bij kunnen helpen? Neem dan contact op met CNV Info, 030 75111003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl.