10 april 2018

Wat zijn volgens jou oplossingen voor geweld en agressie op de werkvloer?

Een op de drie werknemers met een publieke taak, zoals leraren, gevangenispersoneel, ambulancemedewerkers en buschauffeurs, krijgt te maken met scheldpartijen, intimidatie of fysiek geweld.

Het aantal verdachten van geweld tegen mensen met een publieke taak is het afgelopen jaar sterk toegenomen. In 2016 waren er 7.502 verdachten van agressie of geweld tegen hulpverleners. Het afgelopen jaar steeg dat aantal naar 8.964, een toename van bijna 20 procent. Onacceptabel. CNV Connectief pleit daarom voor een betere wettelijke bescherming van slachtoffers van agressie en geweld op de werkvloer, zowel in Nederland als in de rest van Europa.

“Een geweldsincident hakt er altijd in, zowel bij het slachtoffer als bij zijn/haar familie. Daarom moeten werknemers erop kunnen vertrouwen dat ze goed beschermd worden tegen agressie en geweld”, aldus Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid & Publieke Diensten.

Oproep aan politiek en werkgevers
Fey roept de politiek op werk te maken van betere wet- en regelgeving. Hij deed zijn oproep onlangs op het seminar ‘Agressie en geweld op het werk; preventie en bescherming van slachtoffers’, georganiseerd door CNV Connectief en CESI, de European Confederation of Independent Trade Unions. Daar werd ook gesproken over de rol van werkgevers. Zij kunnen hun medewerkers beter beschermen als zij, altijd, namens medewerkers aangifte doen. Agressie en geweld op de werkvloer blijkt, niet alleen in Nederland, een groeiend probleem.

Heb jij goede ideeën? Deel ze met ons!
Om die reden heeft CNV de website samenvoorveiligwerk.nl gelanceerd. We roepen niet alleen de politiek en werkgevers op om in actie te komen, maar vragen ook aan medewerkers zelf om hun ideeën voor het voorkomen van agressie en geweld te delen.

Met die input kunnen wij straks weer vervolgstappen zetten. Samen kunnen we grotere stappen zetten.

Deel het met ons op de website samenvoorveiligwerk.nl