Landelijke OOP-dag

De stuurgroep Onderwijsondersteunend Personeel van CNV Onderwijs nodigt je van harte uit voor de Landelijke OOP-dag 2022. In de ochtend kies je één van de drie informatieve bijeenkomsten, die over één van de sector-cao’s gaan (primair onderwijs, voortgezet onderwijs of mbo). ‘s Middags volg je 2 workshops naar keuze (zie onderstaande beschrijving). Een dag met niet alleen interessante inhoud, maar ook een gezellige sfeer, waarin we elkaar als collega-onderwijsondersteuners kunnen ontmoeten.

Klik hier om je aan te melden voor de OOPdag

Programma
09:15 uur Ontvangst met koffie en thee
10:00 Welkom / Mededelingen door stuurgroep OOP
10:10 Inleiding door Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs
10:50 Informatie van de Stuurgroep OOP
11:00 Informatiebijeenkomst

  • cao PO door Hans de Jong, bestuurder Arbeidsvoorwaarden CNV Onderwijs
  • cao VO door Tom Boot, bestuurder Arbeidsvoorwaarden CNV Onderwijs
  • cao MBO door Abhilash Sewgobind, bestuurder Arbeidsvoorwaarden CNV Onderwijs

12:00 Lunch
13:00 Workshopronde 1
14:30 Thee- en koffiepauze
15:00 Workshopronde 2
16:30 Afsluiting

Workshops OOP-dag, om 13.00 en 15.00 uur:

  1. Aikido door Marc Jongsten, Aikido Centrum Leiden. Verbinding als kracht. “The biggest mistake of mankind is the idea that we, as human beings, are separated from one another…” The Dalai Lama. Na een lange periode van thuiswerken en anderzijds verstoken te zijn geweest van onze normale sociale contacten, wordt het tijd dat we ons weer gaan richten op ons vermogen om ons met anderen te verbinden. Natuurlijk hebben we ons aardig kunnen (en moeten) redden met behulp van online contacten, maar er gaat niets boven de mogelijkheid om elkaar recht in de ogen te kunnen zien en elkaars aanwezigheid te ervaren. Immers een groot deel van onze dagelijkse communicatie gaat non-verbaal. We gaan dit aanpakken vanuit een oosters perspectief, door middel van de kennismaking met de Japanse krijgskunst Aikido. Dit is een zogenaamde vreedzame krijgskunst, zonder competitie, waarbij gebruikgemaakt wordt van een strategisch rollenspel. Het maken van verbinding met anderen speelt hierbij een sleutelrol. Wanneer we in goede harmonie zijn met onze medemens, is samenwerken over het algemeen niet zo’n probleem. Het wordt echter anders wanneer er sprake is van een minder harmonieuze situatie. Wat dan? Op die vraag kan het Aikido een antwoord geven. Door middel van fysieke oefeningen gaan we dit terrein verkennen en gaan we kennismaken met een aantal inzichten, die het ons mogelijk moeten maken om ook onder minder rooskleurige omstandigheden elkaar te vinden en constructief met elkaar samen te werken. De workshop is geschikt voor alle leeftijden en alle bewegingsniveaus. Je hoeft geen speciale kleding te dragen, loszittende kleding volstaat!
  2. Verbinden – versterken – groeien door Paola Pistone, projectmanager CNV Connectief. Lijkt het jou ook zo goed om wat meer met de andere OOP-ers in je school te doen? Maar weet je niet goed hoe je dat nou aanpakt? Of heb je ook het gevoel dat jullie samen nóg sterker staan, maar lijkt het maar niet van de grond te komen? Kom dan naar deze workshop. We staan samen stil bij wat een goed netwerk betekent, hoe we dat bij het CNV doen en hoe jij dat ook kunt doen. Laat je inspireren, oefen er op los en versterk ter plekke je netwerk!
  3. Zo zit dat met je pensioen! door pensioenvoorlichter van ABP. Onze samenleving verandert voortdurend en je pensioen verandert mee. Veranderingen in AOW-leeftijden, opbouw van ABP-pensioen en keuzemogelijkheden wanneer je met pensioen gaat, maken het pensioen vaak tot een lastig onderwerp. Pensioen lijkt soms nog ver weg, maar komt voor sommigen ook steeds dichterbij. Het is hoe dan ook belangrijk om je te verdiepen in je pensioen. En om antwoord te krijgen op vragen als:
    Kan ik eerder, of juist later met pensioen gaan?
    Wat is voorwaardelijk pensioen, en waar moet ik op letten?
    Hoeveel pensioen en AOW bouw ik op?
    Hoeveel pensioen kan ik laten uitkeren als ik stop?
    Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik minder ga werken?
    Wat is nabestaandenpensioen en wat kan ik hiermee doen?
    Ik wil zelf berekeningen maken: hoe werkt MijnABP?
    Leven deze vragen ook bij jou? CNV Onderwijs vindt het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn met je ABP-pensioen. Daarom bieden we deze workshop aan. Je kunt algemene vragen stellen en krijgt natuurlijk antwoord op bovenstaande vragen (op heel persoonlijke en dus specifieke kwesties kunnen we helaas niet ingaan, neem hiervoor contact op met cnvinfo@cnv.nl).

    4. Ondersteun nieuwkomers in de school! door Martine Vermeulen, onderwijsassistent bij ISK Grotius College en lid Stuurgroep OOP

Tijdens de coronacrisis kwam de instroom van nieuwkomers tot stilstand, terwijl er al veel leerlingen aan het wachten waren om te kunnen starten op school. Na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne stromen de klassen vol. Door de grote toestroom en de snelheid waarmee dit gebeurt, is er veel behoefte aan voorlichting. Wat is het verschil tussen een Oekraïense leerling en een leerling uit Syrië?
Heeft een nieuwkomer altijd te maken met een traumatische ervaring en hoe ga je hiermee om?
Welke rol kan een onderwijsondersteuner aannemen om een nieuwkomer te kunnen begeleiden en te ondersteunen?
De rol van een ondersteuner bij nieuwkomers in het onderwijs is heel belangrijk.
Als alle ondersteuners in de school een vangnet kunnen vormen voor een nieuwkomer, dan zal dit een effectieve bijdrage leveren aan de (leer)ontwikkeling van een kind. Deze workshop is dus geschikt voor alle onderwijsondersteuners, uit alle onderwijssectoren!
Martine werkt ruim 17 jaar in het onderwijs, waar haar specialisme ligt in het ondersteunen bij leerlingbegeleiding en ondersteunen bij NT2. Zij werkt hoofdzakelijk binnen de alfaklassen, waar de leerlingen nog nooit naar school zijn geweest of nog niet zijn gealfabetiseerd.
'Een veilig leerklimaat creëer je door beeldend uitleg te geven met veel creativiteit', aldus Martine Vermeulen.

Informatie
Wil je meer weten of heb je vragen over de OOP-dag? Mail naar de stuurgroep Onderwijsondersteuners: onderwijsondersteuners@cnv.nl