Pensioen voor iedereen Rouw op de werkvloer

Rechtszaak tegen Temper

Voor jezelf beginnen. Als eigen baas. Werk regelen via een app, waar je in contact komt met het bedrijfsleven. Kiezen uit meer dan 10.000 klussen. Altijd wel een topjob bij jou in de buurt. Zonder op sollicitatiegesprek te gaan of ingewikkelde motivatiebrief te schrijven. Met slechts een keer je eigen profiel aanmaken. En alle vrijheid om je eigen werkritme te bepalen. Werken waar, wanneer en tegen welk tarief jij wilt. Of je nu in de horeca werkt als barista, als cateringmedewerker in een bedrijfskantine of als kok in een hip restaurant. Genoeg werk voor iedereen. Freeflexers. Zo noemt Temper de mensen die via hun platform bijklussen. Vrije vogels, die zelf hun werkrooster bepalen. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. En dat is het vaak ook. Want werken via een platform kent een keerzijde. Een schaduwkant, in het nadeel van de werknemer.

Scroll naar beneden

Het probleem

Het Temperplatform brengt vraag en aanbod samen in een app. Het bedrijf claimt hiermee geen werkgever te zijn. Dit maakt van platformwerkers zelfstandig ondernemers. Met onzeker loon, geen pensioenopbouw, recht op ziektegeld of dekking bij arbeidsongeschiktheid. Terwijl je hetzelfde werk doet als een collega uitzendkracht. Van zelfstandig ondernemerschap is geen sprake. Want zie jij het voor je dat je weigert een tafel te bedienen of zelfstandig je tarief verhoogd? Niet dus. Temper regelt alles voor je. Van ziekmelding tot uitbetaling. Maar dat is niet alles. Het platform beslist op welke klussen je kunt reageren. En bepaalt de manier waarop je voor een klus wordt gekozen, met een digitaal beoordelingssysteem. Het platform regelt jouw uurtarief en hoe je jouw werk uitvoert. Kortom: je draagt alle verantwoordelijkheid af aan Temper. Je bent dus geen eigen baas. Maar in dienst van Temper. Het bedrijf drukt de kosten op arbeid. En maakt van werk een wegwerpproduct. Het bedrijf heeft de lusten, de platformwerker de lasten.

De oplossing

Platformwerk hoort tot de nieuwe economie. Hoe we daar mee omgaan, is nog niet verankerd in wet- en regelgeving. Wij vinden dit onacceptabel. En strijden voor fatsoenlijk werk met eerlijk loon. Maar ook de nodige bescherming tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw. Ook voor platformwerkers. In onze ogen toch echt uitzendkrachten, geen zelfstandigen. Tijd voor verandering. Het CNV voert, samen met FNV, sinds juli 2020 gesprekken met het techbedrijf. Zonder resultaat. Daarom zetten wij de stap naar de rechter. En brachten in oktober 2020 een dagvaarding uit tegen het online platform, dat in verschillende sectoren flexwerkers inzet. We maken een statement. En dwingen een rechterlijke uitspraak af, zodat de Nederlandse wet- en regelgeving wordt aangepast. Want wat ons betreft is een platformwerker geen zzp'er, maar een uitzendkracht. Met dezelfde rechten. Dus recht op eerlijk loon, doorbetaling bij ziekte, dekking bij arbeidsongeschiktheid en pensioenafdracht.

Een freeflexer is geen vrije vogel, maar een uitzendkracht. Met recht op eerlijk loon, pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte.

Belangrijke mijlpalen

  • Gesprekken voeren met Temper
  • Temper voor de rechter dagen
  • Start rechtzaak tegen Temper in samenwerking met FNV

Samen voor een eerlijke arbeidsmarkt

Vind je ook dat een platformwerker een uitzendkracht is? Met eerlijk werk tegen een fatsoenlijk loon? Wij gaan voor je aan de slag. Hoe meer leden we hebben, hoe sterker onze stem. Sluit je nu aan. En help ons hierbij.

Sluit je aan bij CNV

Zeker werk voor iedereen

Vraag en antwoord

Downloads