Lezing over Abraham Kuyper als journalist

Hij richtte de Anti-Revolutionaire Partij op, werd minister-president en was betrokken bij het ontstaan van de Vrije Universiteit en de Gereformeerde Kerken in Nederland. Maar Abraham Kuyper was zijn hele leven ook journalist en schreef zijn stukken in het door hem opgerichte dagblad De Standaard. Johan Snel, docent CHE, promoveerde op het journalistieke werk van de gereformeerde voorman en schreef op basis daarvan een nieuwe autobiografie.

Een lezing over de anti-revolutionaire grondlegger Abraham Kuyper (1837-1920) leek de groep Hoger Onderwijs van CNV een mooie start van het collegejaar. En dan met name zijn journalistieke nalatenschap. Johan Snel, docent aan de CHE hogeschool in Ede gaat dat doen en gebruikt daarvoor zijn promotie werk Abraham Kuyper, een leven in de journalistiek. Hij neemt de toehoorder mee in het fascinerende verhaal van deze veelzijdige en invloedrijke figuur.

Geducht en bevreesd

Kuyper stond bekend als de man 'met tien hoofden en honderd armen'. Hij schreef meer dan tweehonderd boeken, was een fanatieke bergbeklimmer en reisde de wereld rond. Rond 1900 was hij een dominante figuur in de Nederlandse politiek en samenleving. Hoewel zijn opmerkelijk hoge journalistieke productie, die hem geducht en gevreesd maakte goeddeels in de vergetelheid is geraakt, haalt Snel het voor zijn lezing onder het stof vandaan om de verborgen schatten uit deze rijke journalistieke nalatenschap bloot te leggen.

Waar en wanneer?

Woensdag 18 september van 19 tot 20 uur. CNV-gebouw, Tiberdreef 4, Utrecht

Aanmelden

De lezing kan gratis worden bijgewoond of online bekeken. Aanmelden via deze link.

Inloop vanaf 18 uur met eten en een drankje en kennismaken met leden van de groep Hoger Onderwijs