Al het nieuws

Opluchting over eerste stap in openstelling hoger onderwijs

CNV is opgelucht voor personeel en studenten in het hoger onderwijs dat fysiek onderwijs vanaf 26 april weer ongeveer één dag per week mogelijk is. Ook de universiteitsbibliotheek mag weer gebruikt worden. Maar alles wel met inachtneming van de coronamaatregelen. Anderhalve meter afstand houden blijft de norm.

Door de keus voor versoepeling door het kabinet is een gedeeltelijke openstelling van het hoger onderwijs weer mogelijk en kunnen alle studenten weer (beperkt) fysieke lessen, zoals colleges, op locatie volgen. Het hoger onderwijs biedt sinds december 2020 vooral online onderwijs aan. Uitzonderingen daarop zijn praktijkonderwijs, examens, tentamens en de ondersteuning van kwetsbare studenten. Zelftesten komen er begin mei voor studenten en medewerkers. Deze testen zijn gratis en het gebruik ervan is op vrijwillige basis.

Hopelijk snel volgende stap

Het inregelen van de heropening en het hybride onderwijs brengt een hoop extra werk met zich mee. En dat terwijl het in deze tijd van het jaar sowieso al druk is met stages en afstudeerders. De toch al torenhoge werkdruk wordt zeker niet minder. Desondanks is de behoefte aan ontmoeting zowel bij personeel als studenten erg groot en wordt ernaar uitgekeken het onderwijs op locatie weer op te pakken. Veel eerstejaarsstudenten hebben nog nauwelijks voet in hun opleidingsgebouw gezet. Een hard gelag, ook voor het onderwijspersoneel. Want studeren in het hoger onderwijs is zo veel meer dan kennisoverdracht, het is ook interactie en elkaar inspireren tot kritisch nadenken. Dat blijkt online een stuk lastiger. Nu er steeds meer mensen gevaccineerd worden, zal hopelijk binnenkort een volgende stap gezet kunnen worden in de openstelling van het hoger onderwijs.