Digitalisering en robotisering

Steeds slimmere robots. Computers die zelf kunnen denken. De wereld om ons heen verandert steeds sneller en ons werk verandert mee. Daar is niets mis mee. Digitalisering kan je werk gemakkelijker maken. Robotisering kan je werk fysiek minder zwaar maken. Maar de veranderingen kunnen ook onzekerheden met zich mee brengen. Bereid je dus voor.

Wat bedoelen we met robotisering en digitalisering?

Eigenlijk is het precies wat je waarschijnlijk al denkt: robots en computers die het werk van mensen overnemen. Dat is jaren geleden al begonnen, met lopende banden en robotarmen in fabrieken. De laatste jaren gaat dat steeds sneller en sneller. Kunstmatige intelligentie speelt een steeds belangrijkere rol in je leven en waarschijnlijk ook in je werk.

De gedachte dat je na het doorlopen van een opleiding 40 jaar hetzelfde werk doet, is ontzettend achterhaald. Alleen door je te blijven scholen, kun je je als werknemer wapenen tegen de robotisering en je eigen werkzekerheid vergroten.
Piet Fortuin, voorzitter CNV

Technologische ontwikkelingen als bedreiging

Misschien zie je alle technologische ontwikkelingen wel als een bedreiging. Dat is niet gek. Robots en computers zijn na hun investering relatief goedkoop, nooit ziek en werken 24 uur per dag. Volgens onderzoek verdwijnen zo een 30-50% van alle banen, omdat er geen mensen meer voor nodig zijn. Dat gaat van chatbots die de gesprekken voor de klantenservice overnemen tot zelfrijdende vrachtwagens.

Kansen voor de toekomst

Aan de andere kant zorgen de ontwikkelingen juist ook voor nieuwe kansen. Want wie had dertig jaar geleden voorspeld dat bedrijven allemaal mensen nodig hadden om hun website en socialmediakanalen bij te houden. Of wat dacht je van het onderhoud van al die robots en computers? Ook dat levert allemaal nieuwe banen op. De inschatting is dat 80% van de leerlingen die nu op de basisschool zit, straks een baan heeft, die nu nog niet bestaat. Waar de ene deur dichtgaat, gaat de andere open.

Relatie tussen werkgever en werknemer

Er verandert ook zeker iets in de relatie tussen werkgever en werknemer. Je ziet dat het steeds meer een relatie van opdrachtgever en opdrachtnemer wordt: je bent niet meer in dienst van een bedrijf of organisatie, maar je voert opdrachten uit die je vindt via digitale platforms. Denk bijvoorbeeld aan een taxiservice als Uber. Wij houden die trend in de gaten, omdat het gevolgen heeft voor jou zekerheden. Zo voerden we onder andere een rechtszaak tegen Temper, omdat we vonden dat ze niet op de juiste manier omgingen met de mensen die via hun digitale platform werkten.

Investeren in jezelf

Al met al is het dus belangrijk dat jij je goed voorbereid op de toekomst. Volg de ontwikkelingen in je vakgebied en volg cursussen en trainingen om je kennis op peil te houden. Blijf jezelf afvragen hoe je inzetbaar blijft en wat je kunt doen als je werk wegvalt. Wij proberen ondertussen te zorgen dat iedere werknemer een individueel opleidingsbudget krijgt, om in te zetten voor loopbaanoriëntatie of scholingsadvies. Samen zorgen we dat alle ontwikkelingen een kans zijn en geen bedreiging worden.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict