Opleiding en ontwikkeling

Het is een cliché, maar zeker waar: de wereld en de arbeidsmarkt veranderen snel. En dus moet je tijdens je loopbaan zorgen dat je mee verandert en op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen in je vakgebied. Investeer in jezelf door opleidingen, trainingen en cursussen te volgen. Als je een baan hebt, of juist als je even zonder zit.

Opleidings- of studieverlof: tijd voor ontwikkeling

Gebrek aan tijd is een belangrijke reden waarom je misschien niet aan een opleiding begint. Je hebt het met je werk en alle privé-afspraken vaak al druk genoeg. In veel cao’s staat inmiddels al dat je voor een deel in de tijd van de baas mag studeren. Het gaat dan meestal om een paar dagen per jaar. Wettelijk moet een werkgever de kosten van een verplichte opleiding vergoeden - inclusief reistijd en studiematerialen. Opleidingen kunnen verplicht zijn door de overheid óf via cao. In de wet is nog niets geregeld over verlof voor vrijwillige of optionele opleidingen of studies. Wij zetten ons in voor het recht van werknemers om verlof op te nemen voor het volgen van een opleiding.

Opleidingsbudget: geld om bij te leren

Een opleiding volgen is niet goedkoop. Een cursus kost al snel een paar honderd euro. Een langdurige opleiding is nog een stuk duurder. Gelukkig krijg je bij veel bedrijven een opleidingsbudget. Meestal is dat een bedrag dat je jaarlijks kan besteden aan het volgen van een opleiding.

Nog lang niet alle werkgevers stellen standaard een budget beschikbaar, daarom proberen wij in cao’s afspraken te maken. Heb je een opleiding op het oog? Ga dan altijd na wat er is afgesproken over een opleidingsbudget. Zijn er geen afspraken over? Bespreek het dan met je leidinggevende. Misschien wil je werkgever wel mee betalen.

Ontwikkelbudget: voor persoonlijke groei

Je kunt je ontwikkelen in je vak, maar ook als persoon. Misschien zit je wel niet lekker in je vel op je werk of twijfel je of je baan nog wel bij je past. Je hebt dan behoefte aan loopbaanadvies, loopbaancoaching of training die minder vakinhoudelijk is. Het helpt je meer richting aan je loopbaan te geven. En te doen wat bij jou past. Wij doen daarom ons best om ook een persoonlijk ontwikkelbudget op te nemen in cao’s.

Kijk eens bij James Loopbaan

Wil je een stap zetten en weet je niet welke? Ben je op zoek naar een loopbaancoach? Kijk eens rond bij James Loopbaan, een initiatief van het CNV.

Naar de website van James

Opleidingsbudget en einde dienstverband

Het komt weleens voor dat je een andere baan vindt, tijdens of vlak nadat je baas een opleiding voor je heeft betaald. Vaak zijn er daarom afspraken over terugbetalen van de studiekosten als je uit dienst gaat. Zo een studiekostenbeding moet altijd schriftelijk zijn vastgelegd. Er staat bijvoorbeeld in hoeveel en hoe snel terug moet betalen.

Studiekosten voor werk soms aftrekbaar

In sommige gevallen kun je de kosten die je zelf maakt voor je studie aftrekken van de belasting. Je moet dan zelf meer dan € 250 aan de opleiding hebben betaald.

Opleiding als je geen baan hebt

Zit je tijdelijk zonder baan en krijg je een WW-uitkering? Dan mag je met behoud van je uitkering een opleiding, cursus of re-integratietraject volgen. Voorwaarde is wel dat de opleiding je kans op een nieuwe baan groter maakt. Dat kan net dat kleine beetje extra zijn, waardoor je bij de volgende sollicitatie wel wordt aangenomen.

Je moet die opleiding vaak wel zelf betalen. Het UWV vergoedt in principe geen kosten van een opleiding. Er zijn wel bijzondere regelingen. Als je 50 jaar of ouder bent, kun je bijvoorbeeld een scholingsvoucher aanvragen. Ook worden er online veel gratis workshops en trainingen aangeboden, onder andere door ons en het UWV.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict