Lerarenbeurs aanvragen kan tot en met 15 mei

Ben je bevoegd leraar en wil je een opleiding via hbo of universiteit volgen? Dan kun je vanaf vandaag 18 uur tot en met 15 mei de Lerarenbeurs aanvragen. Hiermee krijg je een vergoeding voor je collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. Ook kan je werkgever subsidie krijgen om studieverlof te geven. Aanvragen kan via DUO, www.duo.nl/lerarenbeurs.

DUO adviseert de eerste aanvrager meteen om 18 uur vandaag de aanvraag te doen. Verder worden de aanvragen volgens een vaste volgorde toegekend. Eerst de herhaalaanvragen van leraren die voor een tweede of derde studiejaar worden goedgekeurd, daarna de aanvragen die vorig jaar waren ingediend, maar toen zijn afgewezen. Als laatste volgen de nieuwe eerste aanvragen, net zolang totdat het maximum is bereikt. De kans dat een aanvraag lukt is nu aanmerkelijk hoger, omdat het beschikbare budget flink is verhoogd tot €76,6 miljoen. Aanvragen kan tot 15 mei 23.59 uur.

Maximale vergoeding

De Lerarenbeurs is volgens CNV Onderwijs een waardevol middel voor professionalisering, is door de nieuwe bewindsploeg met een jaar verlengd omdat het onderzoek om de regeling goed te evalueren nog niet was afgerond. Zonder deze maatregel zou de beurs op 1 april 2022 zijn vervallen. De maximale vergoeding voor het collegegeld is per jaar €7000,-. Verder kun je een vergoeding krijgen voor studiekosten en reiskosten. In beide gevallen tot maximaal €350,-. Ook als je al met een opleiding gestart bent, kun je de beurs aanvragen.

Eind juni duidelijkheid

Je kunt een Lerarenbeurs krijgen voor een bachelor- of masteropleiding, postinitiële masteropleiding, premaster of schakelprogramma voor een universitaire masteropleiding. Ook leraren zonder vast contract kunnen aanspraak maken op de Lerarenbeurs. Dit geldt dus ook voor leraren die werken in een invalpool. Zo vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Als zzp’er kom je niet in aanmerking voor een Lerarenbeurs. Eind juni maakt DUO bekend hoeveel van de aanvragen zijn gehonoreerd.