Leden CNV kunnen stemmen over cao Cito

CNV heeft samen met de andere bonden en werkgevers een voorlopig cao-akkoord Cito bereikt.

Donderdag 25 november heeft er een formeel cao-overleg plaatsgevonden tussen Cito en de vakbonden. In dit overleg is een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao Cito 2021-2022 met een looptijd van 1 september 2021 tot 1 januari 2023 (16 maanden). Dit onderhandelingsresultaat wordt door de vakbonden met een positief advies voorgelegd aan hun leden. Uiterlijk 10 december zullen partijen de uitslag van de ledenraadpleging met elkaar delen.

De afspraken in dit akkoord worden gemaakt in een voor Cito aanhoudend onzekere periode vanwege de voortdurende corona-pandemie. Cito heeft gebruikgemaakt van de NOW-regeling in 2020 en nog steeds zijn de vooruitzichten voor Cito ongewis.

Loonafspraken

  • Eenmalige bruto = netto uitkering van €300 in december 2021
  • 1% structurele loonsverhoging per 1 januari 2022
  • 1½% structurele loonsverhoging per 1 juli 2022
  • Eenmalige bruto = netto uitkering van €300,- in december 2022

Er is afgesproken dat de bruto-eindejaarsuitkering in 2021 netto wordt uitgekeerd. Omdat dit alleen mogelijk is als er voldoende ruimte is binnen de vrije fiscale ruimte, moet dit ieder jaar opnieuw worden berekend. De vrije fiscale ruimte voor 2021 is dit jaar ook benut voor het uitkeren van de tijdelijke thuiswerkvergoeding, hierdoor kan de eindejaarsuitkering niet geheel netto vanuit de vrije fiscale ruimte worden uitgekeerd. Overeengekomen is dat de medewerkers desondanks toch een eindejaarsuitkering van €300,- netto zullen ontvangen. Cito zal de extra kosten hiervan voor haar rekening nemen. Ook in 2022 zal onafhankelijk van de fiscale ruimte dit bedrag worden uitgekeerd.

Met de OR is een regeling hybride werken overeengekomen. De financiële kaders voor deze regeling zijn als volgt: per thuis gewerkte dag heeft een werknemer recht op een vergoeding van €2,-. Ook heeft een werknemer recht op netto thuiswerkplekbudget van maximaal €500,- per 5 jaar waarmee de thuiswerkplek kan worden verbeterd. De wijze van toekenning wordt afgesproken met de OR en vastgelegd in de regelingen rondom hybride werken.