Al het nieuws

Oeps, bosbessenmoes op je scherm; dat is één leven minder

Kinderen leren gevaren herkennen met fruitgame

Krijgt een kind tussen de 12 en 17 jaar een fietsongeluk? Dan komt dit 1 op de 5 keer door het gebruik van een smartphone. Dit soort gevaren leren kinderen vanaf 6 jaar spelenderwijs herkennen met de gratis game Fruit Friends. Ze voorkomen dat hun fruitavatar moes of geëlektrocuteerd wordt, en halen zo een zo hoog mogelijke – en wellicht prijswinnende – score. Een leerzame, leuke en “gevaarlijke” game. Voor thuis én in de klas.

Fruit Friends - Game Trailer

Gamen in de klas

Leerlingen van Kindcentrum Beatrix in Beilen van CKC Drenthe probeerden Fruit Friends voor het eerst uit. Rosalie (8), Levi (9) en Bram (9) waren enkele van de allereerste spelers die hun fruitstukken veilig moesten zien te houden door de opdrachten op het scherm snel en juist te voltooien. Rosalie bleek een kei te zijn in het spel: ‘Ik heb al bijna duizend punten gescoord en heb al mijn levens nog.’ Levi verliest helaas een leven als zijn fietsende bosbes op straat wordt platgereden tot bosbessenmoes. ‘Ik had de telefoon niet moeten opnemen,’ verzucht hij. Ook Brams peer is de dupe van een klein foutje met zichtbaar grote gevolgen: ‘Bzzz,’ zegt hij als zijn peer door de blikseminslag in huis wordt geëlektrocuteerd. ‘Vergeten om een oplader uit het stopcontact te halen.’

Bewustwording

‘Haha, natuurlijk vinden kinderen het ook leuk om te zien wat er gebeurt als ze het wél mis laten gaan in het spel,’ antwoordt voorzitter Albert Velthuis van het college van bestuur van CKC Drenthe. ‘Aan de andere kant: de kinderen zijn er dan toch mee bezig. Ze denken erover na wat er in en om het huis allemaal kan gebeuren.’ De game is ontwikkeld voor de fun én bewustwording om ongelukken in en rondom het huis te voorkomen en terug te dringen. 40% van de ongelukken gebeuren namelijk in huis. De app is reclamevrij.

Tips voor de leraar:

  • Zet de app op alle tablets van de school. Zo kan de game altijd in de klas en in de pauze worden gespeeld.
  • Besteed elk jaar met regelmaat aandacht aan het spel voor de kracht van herhaling.
  • Houd battles in de klas: je kunt het in het spel ook opnemen tegen elkaar.

Probeer Fruit Friends zelf uit

Zet het spel gratis op je smartphone of tablet.

Download de gratis game:

Lespakket groep 5-8 aanvragen

Fruit Friends is meer dan een game om te spelen op je smartphone of tablet. Voor scholen ontwikkelde een ex-onderwijzeres in opdracht van Univé en CKC Drenthe een compleet lespakket. [NPJ1] Dit bevat een hand-out voor jou als leerkracht, vijf kant-en-klare lesbrieven met extra opdrachten voor in de klas, posters voor in de klas en flyers voor thuis. Velthuis: ‘Zo kun je in de klas gestructureerd aandacht aan het thema besteden.’ Je creëert bewustwording door over de onderwerpen te praten en kinderen leren nog meer hoe ze veilig op situaties kunnen anticiperen om gevaarlijke gevolgen te voorkomen.

Geef je les aan een jongere klas? In het lespakket zitten als extraatje kleur- en prikplaten voor jouw leerlingen.

Vraag het gratis lespakket aan

Via de website van Univé vraag je het gratis lespakket aan voor jouw school.

Lespakket aanvragen

Leuk weetje:

Behaal je de top drie van je provincie? Dan maak je die maand kans op een prijs. Elke maand kun je opnieuw kans maken.

De quotes van de kinderen in dit verhaal komen uit een eerder verschenen artikel van Bas van Sluis in Dagblad van het Noorden.

Meer lezen uit ons magazine

We hebben een aantal mooie artikelen uit de laatste editie van ons magazine voor je gebundeld.