Leden stemmen in met onderhandelaarsakkoord cao PO

2,25% loonsverhoging voor alle medewerkers

Leden van CNV Onderwijs hebben in overgrote meerderheid ingestemd met het onderhandelaarsakkoord voor een korte nieuwe salaris-cao in het primair onderwijs. Deze cao geldt tot eind dit jaar.

Salariswijziging

Het resultaat in deze nieuwe cao: een loonsverhoging van 2,25% voor alle medewerkers én een eenmalige verhoging van de eindejaarsuitkering van 6,3 naar 6,5%. De salaris-cao krijgt een looptijd tot en met 31 december 2021. Deze loonsverhoging was voor 2021 het maximum haalbare in de onderhandelingen, omdat OCW niet meer geld beschikbaar had gesteld voor 2021.

Nog steeds een loonkloof

CNV Onderwijs gaat meteen met de andere bonden en de PO-Raad aan de slag met de onderhandelingen voor de cao voor 2022. Daarin gaan we samen afspraken maken over de verdeling van de extra € 500 miljoen, die het kabinet beschikbaar stelt voor de verbetering van salarissen van alle medewerkers in het primair onderwijs. Bij het maken van deze afspraken geven wij ook aandacht voor het voortgezet speciaal onderwijs, schoolleiders en het carrièreperspectief in de sector. Sociale partners in het primair onderwijs, waaronder AVS, verwachten nu een goede stap te kunnen maken, maar de extra investering van € 500 miljoen is nog niet genoeg.

Manifest sociale partners

Uitgangspunt voor het dichten van de loonkloof is het manifest dat partijen samen in het voorjaar hebben opgesteld. Daarin hebben sociale partners gepleit voor € 900 miljoen structureel extra geld voor het dichten van de salariskloof. Ook geven zij aan een gelijkwaardige beloning toe te willen kennen aan functies die wat betreft zwaarte van taken en verantwoordelijkheden gelijkwaardig zijn aan die in het voortgezet onderwijs. Om dit te kunnen realiseren hebben sociale partners nog € 400 miljoen extra nodig. Wij roepen het nieuwe kabinet op hier invulling aan te geven.