Al het nieuws

Manifest: Dicht die loonkloof tussen PO en VO

De loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs moet gedicht worden. Daartoe roepen CNV Onderwijs en andere sociale partners de politieke partijen op. Ze zijn blij dat het in de meeste verkiezingsprogramma’s staat, maar nu nog de daden.

‘Het moet hoog op de agenda staan van het nieuw te vormen kabinet’, stelt CNV Onderwijsvoorzitter Daniëlle Woestenberg. ‘Dat verdienen de onderwijsprofessionals in het primair onderwijs. Het maakt de sector aantrekkelijker om in te werken en dat is hard nodig gezien de oplopende leraren- en schoolleiderstekorten.’ Dorethea Arissen, voorzitter sectorgroep primair onderwijs, deelt die mening: ‘Vanuit de praktijk ervaar ik dat we goede mensen kwijt raken aan andere (onderwijs)sectoren, omdat we niet concurrerend zijn. Betere voorwaarden zijn nodig om goed personeel te behouden.’

Gelijkwaardige salarisschalen

Het dichten van de kloof tussen primair en voortgezet onderwijs kost 900 miljoen euro, aldus het manifest. Daarmee moet het volgende gedaan worden: gelijkwaardige salarisschalen voor functies die wat betreft zwaarte van taken en verantwoordelijkheden hetzelfde zijn, een gelijke eindejaarsuitkering, geen verschillen in cao-toelagen. Dit moet gelden voor alle functies en in alle onderwijssoorten van het primair onderwijs.