Al het nieuws

Openhouden scholen vraagt verantwoordelijk gedrag van iedereen

Scholen en instellingen blijven open. Wel moet het onderwijs aanvullende maatregelen nemen om de kans op coronabesmettingen te verkleinen. Dat maakte demissionair minister-president Rutte vanavond bekend tijdens de persconferentie. CNV Onderwijs-voorzitter Daniëlle Woestenberg: ‘De keuze van het kabinet om het onderwijs in fysieke vorm door te laten gaan is ingegeven door het belang van leerlingen en studenten. Dat leeft ook sterk bij het onderwijspersoneel.'

Spannend is het volgens haar wel. Woestenberg: ‘Het onderwijs is met dit maatregelenpakket de enige sector waar in de klas of collegezaal geen anderhalve meter hoeft te worden gehouden. Logisch, want anders kan het fysieke onderwijs geen volledige doorgang vinden. Iedereen moet doen wat hij kan om het lesgeven zo veilig mogelijk te maken. Dat vraagt om verantwoordelijk gedrag van iedereen. Van leerlingen (en dus hun ouders), studenten en docenten om zichzelf te testen en om mondkapjes te dragen waar dat nodig is. Scholen en schoolbesturen moeten alles op alles zetten om de luchtkwaliteit en ventilatie zo snel mogelijk op orde te krijgen.' De coronamaatregelen voor vmbo en mbo worden gelijkgetrokken, om het voor onderwijsinstellingen die beide vormen aanbieden eenvoudiger te maken daarop in te spelen.

Druk torenhoog

Het onderwijs staat in deze tijd onder enorme druk. Niet alleen uitval door coronabesmetting, maar ook door griep en verkoudheid zorgt er voor dat het aantal ziekmeldingen door onderwijspersoneel groot is. Vervanging van ziek personeel is moeilijk en steeds vaker onmogelijk door het grote lerarentekort. De toch al grote werkdruk in het onderwijs wordt hierdoor nog groter. Woestenberg: ‘Wij maken ons grote zorgen over de houdbaarheid. Iedere rek is er uit. Wij zullen de situatie de komende tijd kritisch volgen.’ Over drie weken bekijkt het demissionaire kabinet de situatie opnieuw.