Wil jij straks weer op school leren en studeren: vergeet dan niet om je nu te vaccineren!

In het belang van de continuïteit van het onderwijs roept CNV Onderwijs scholieren en studenten op om zich te laten vaccineren. Hoe hoger de vaccinatiegraad op school, hoe kleiner de kans dat leerlingen, studenten en onderwijspersoneel in quarantaine moeten en het fysieke onderwijs weer onderbroken wordt.

Verdiep je in wat vaccinatie inhoudt en maak een bewuste keuze, raadt CNV Onderwijs scholieren en studenten aan. Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid (denk aan het risico op long covid, dat ook bij jongeren reëel is), maar ook voor de veiligheid van anderen. Ook gevaccineerden kunnen nog steeds ziek worden, maar de kans is veel kleiner.

‘Wij benadrukken dat vaccinatie altijd vrijwillig is’, aldus Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs. ‘Juist vrijheid vraagt van iedereen, ook ouders, leerlingen en studenten die twijfelen over het nut van vaccineren, om nu een bewuste keuze te maken. We willen als vakbond wijzen op het (eigen-)belang hierbij: de continuïteit van fysiek onderwijs.’

Onderaan vind je een link naar enkele informatieve filmpjes van wetenschappers over veelgehoorde dilemma’s ten aanzien van vaccinatie. We vinden het belangrijk om die informatie te delen. Er zal altijd een deel van de mensen bewust kiezen om zich niet te vaccineren. Dat hoort ook bij de vrijheid om te kiezen. Dat neemt niet weg dat iedereen gebaat is bij de veiligheid van een hoge vaccinatiegraad in klaslokaal of collegezaal. Bovendien zullen dan ook sneller de geldende coronamaatregelen versoepeld of beëindigd kunnen worden, vanwege het effect op je eigen directe leefomgeving en bijvoorbeeld het openbaar vervoer.’

Uit een enquête die CNV Onderwijs eerder deze maand onder leden hield, bleek dat een groot deel van de respondenten inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd was. Toch voelde ruim een kwart zich nog niet veilig op school. Een hogere vaccinatiegraad onder leerlingen en studenten kan hier verandering in brengen.

CNV Onderwijs ondersteunt dan ook de oproep die door Pieter Duisenberg, voorzitter van de Stichting van het Onderwijs en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) in het tv-programma Nieuwsuur werd gedaan: ‘Wil je straks leren en studeren, laat je dan nu vaccineren’.