Corona

Op je werk beschermd tegen het coronavirus

Natuurlijk wil jij weten hoe je jezelf optimaal beschermt tegen het coronavirus. Je kunt dat zelf voorkomen, maar jouw werkgever heeft ook de plicht om jou een gezonde en veilige werkplek te bieden. We vertellen je alles over hoe je jezelf zo goed mogelijk beschermt.

Jezelf beschermen tegen het coronavirus

Houd je aan de voorzorgmaatregelen

Behalve de maatregelen van het kabinet, zijn er een aantal basis handelingen om te volgen:

  • Was grondig en regelmatig je handen
  • Hoesten en niezen? Altijd in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik alleen papieren zakdoekjes en gooi die weg na 1 maal gebruik
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter afstand

Hiermee bescherm je jezelf ook tegen virussen waardoor je griep of verkoudheid kunt oplopen.

Wees op de hoogte van de coronaprotocollen

Ondernemen in de 1,5-metersamenleving is een uitdaging. Helemaal voor bepaalde sectoren. Om een werkbare situatie vorm te geven, zijn er protocollen gemaakt door verschillende branches. In zo’n protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Ben jij benieuwd naar de afspraken die er zijn gemaakt voor jouw branche? Check dat op MijnCoronaprotocol.nl.

Mag je werk weigeren uit voorzorg voor het coronavirus?

Jouw werkgever mag je vragen om te werken en taken te verrichten die in lijn liggen met je taakomschrijving. Als je besluit om niet te gaan werken, geldt dit als werkweigering. Je werkgever hoeft dan geen loon te betalen. Als je ziek bent, dan meld je jezelf ziek. Jouw loon loopt dan gewoon door.

Kan ik weigeren om met meerdere personen in een bus naar het werk te gaan?

Als je voor je werk moet reizen doe dit dan het liefst alleen. De richtlijn is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. In een busje is dat over het algemeen niet haalbaar. Reis alleen samen als dat niet anders kan, het liefst met dezelfde personen en met weinig personen tegelijk. Zorg dan voor extra ventilatie in het vervoersmiddel, door het ventilatiesysteem of open ramen. Ga steeds op dezelfde plaats zitten en hou zo veel mogelijk afstand.

Bescherming door je werkgever

Je kunt dus zelf veel doen om je te beschermen tegen het coronavirus. Toch heeft je baas ook zeker een rol. Je hebt recht op een veilige werkplek. We beantwoorden de belangrijkste vragen over wat je werkgever moet doen en wat juist niet mag.

Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet maatregelen treffen om de kans op besmetting te verkleinen. Kosten voor eventuele middelen zoals zeep, handschoenen, desinfectiemiddel of papieren handdoekjes zijn voor rekening van je werkgever. Kies je ervoor om zelf middelen aan te schaffen, dan kun je de kosten declareren.

Bescherming buiten de deur

Ook wanneer je buiten de deur werkt, moet jouw werkgever zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat betekent dat er duidelijke afspraken moeten zijn of er mensen aanwezig zijn en hoe de regels worden nageleefd. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een toilet of de aanwezigheid van een mobiel toilet. Kortom: jouw werkgever moet zorgen voor de juiste beschermingsmiddelen zodat jij je werk veilig kunt uitvoeren.

Verplicht een mondkapje dragen

Je werkgever kan je verplichten om een mondkapje te dragen. In een kort geding hierover is de rechter van mening dat dit een redelijke aanwijzing is. De werknemers moeten die aanwijzing opvolgen. Kan je om medische redenen geen mondkapje dragen? Bespreek dit met de werkgever. En schakel eventueel de bedrijfsarts in.

Mijn werkgever wil mij zelf testen op corona

Dat is niet toegestaan. Hij mag je wel vragen een test te doen, maar je je hoeft daar niet mee akkoord te gaan. Een werkgever mag namelijk nooit medische gegevens van zijn personeel verwerken. Alleen een bedrijfsarts heeft de bevoegdheid om je te controleren. De arts deelt de uitslag vervolgens alleen met jou.

Een gezondheidsverklaring vragen

Je hoeft niet mee te werken als je op je werk wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring. Je werkgever mag jou niet vragen naar je gezondheid. Ook een klant of opdrachtgever waar je namens je baas komt, mag niet vragen naar een gezondheidsverklaring.

Als je baas zich niet aan de RIVM-richtlijnen houdt

Je werkgever stelt zich onverantwoordelijk op. De richtlijnen van kabinet en RIVM zijn er niet voor niets. Wij adviseren dringend om die serieus te nemen. Je kunt hier iets van zeggen. Spreek als collega’s met elkaar af om hier een hard punt van te maken richting de werkgever. Geef duidelijk aan dat je wilt dat de werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt.

Wij kunnen namens jullie een dringende mail sturen aan jouw werkgever. Of heb je advies nodig over hoe je een gesprek aangaat met je werkgever om je zorgen bespreekbaar te maken?

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict