Corona

Minder of geen werk door coronavirus

Maak jij je zorgen over de gevolgen van het coronavirus op jouw baan? Lopen bijvoorbeeld de opdrachten terug of heeft je werkgever niet zoveel werk meer? We geven je graag antwoorden op al jouw vragen.

Er is minder werk

Kan mijn werkgever mij dwingen vakantie op te nemen?

Je werkgever kan je niet dwingen vakantiedagen op te nemen. De wet verbiedt dit. Alleen als er in je cao of arbeidsovereenkomst iets over afgesproken is, kan dat anders zijn. Bijvoorbeeld als de werkgever in overleg met de OR een aantal collectieve vakantiedagen mag vaststellen. Je werkgever mag je wel vragen vakantiedagen op te nemen. Het blijft jouw keuze of je daarmee akkoord gaat.

De vakantiewetgeving geldt niet voor ADV-uren. Je werkgever kan je eventueel wel verplichten ADV op te nemen.

Wat zijn de regels bij min-uren?

Min-uren ontstaan doordat je minder uren werkt dan in je contract staat, terwijl je wel volledig doorbetaald krijgt. Er kunnen afspraken over min-uren in je cao of arbeidsovereenkomst staan. Als die afspraken er niet zijn, moet je werkgever dit met je overleggen. Als je min-uren hebt, is het de bedoeling die later weer in te halen.

Krijg ik een WW-uitkering nu er minder werk is?

Jouw werkgever moet in de eerste plaats gewoon jouw loon doorbetalen. Zijn en financiële problemen? Dan kan je werkgever kan eventueel een beroep doen op de NOW-regeling om (een deel van) jouw loon te betalen.

Wat is de NOW-regeling?

NOW staat voor tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Werkgevers die door de coronacrisis minimaal 20% omzet verliezen, kunnen NOW aanvragen Zo kunnen ze hun werknemers blijven betalen en in dienst houden. De huidige NOW loopt van 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021.

Krijgt je werkgever NOW? Dan moet je baas jou en je collega’s stimuleren een loopbaanadvies te vragen of scholing te volgen. Als er toch mensen ontslagen moeten worden, dan moet je werkgever zijn best doen om ervoor te zorgen dat zij ander werk krijgen.

Mijn werkgever wil de loonsom verlagen. Hoe kan dat?

Soms kan je werkgever ondanks de steun van de overheid, nog steeds niet alle lonen betalen. De loonsom mag dan verlaagd worden, met maximaal 15%. De loonsom staat voor alle kosten die je baas kwijt is om jou en je collega’s te betalen. Het bedrijf maakt afspraken met de werknemers hoe die zij de loonsom laten dalen. Dat kan via natuurlijk verloop, ontslagen of een loonoffer. Bij een loonoffer vraagt je werkgever aan je of bereid bent salaris in te leveren.

Vraagt je werkgever je een loonoffer te doen? Neem dan contact met ons op.

Ik ben mijn baan kwijtgeraakt

Kan ik een WW-uitkering aanvragen?

Ja, als je aan de gebruikelijke voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Je moet bijvoorbeeld de afgelopen 36 weken minimaal 26 weken gewerkt hebben. En zo zijn er nog een aantal andere voorwaarden. Een WW-uitkering vraag je direct aan via de website van het UWV.

Moet ik ondanks de coronacrisis wel gewoon solliciteren?

Het UWV geeft aan minder streng om te gaan met de sollicitatieplicht. En rekening te houden met de huidige situatie. Wel verwacht het UVW dat jij je in blijft spannen om ander werk te vinden. Bijvoorbeeld door telefonisch contact te zoeken met een werkgever, in plaats van langs te gaan.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict