CNV Onderwijs: 50% testen is onvoldoende voor volledig openen VO

Aan het volledig openstellen van het voortgezet onderwijs werden door het Outbreak Management Team eerder twee belangrijke randvoorwaarden gesteld: er moet 1,5 meter afstand blijven tussen leerlingen en onderwijspersoneel en iedereen moet twee keer per week worden getest.

CNV Onderwijs heeft al eerder laten weten dat deze randvoorwaarden voor veel scholen praktisch niet haalbaar zijn. Bovendien moet er in verhouding veel worden geregeld en ontstaan er medische risico’s voor slechts een paar weken les op school. Nu liet demissionair onderwijsminister Slob vorige week weten dat ook een testbereidheid van slechts 50% al voldoende is om de middelbare scholen op een veilige manier open te houden.

De bewindsman baseert zich daarbij op eerste onderzoeksresultaten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, dat momenteel het testen in het voortgezet onderwijs onderzoekt. CNV Onderwijs is het hier niet mee eens en vindt dat de randvoorwaarden van het OMT er niet voor niets zijn. 50% testen brengt, ook volgens het UMC-rapport, risico’s met zich mee. Zo zou het aantal infecties onder leerlingen stijgen van 1,4% naar 49,1% per maand en onder leraren van 1,7% naar 5,1%. Daarnaast wil de bond dat er oog is voor de risico’s die in het eerdere OMT-advies zijn aangestipt, zoals de kans op long (langdurige) COVID.

CNV Onderwijs blijft op het standpunt dat een verplichte openstelling niet kan worden geëist. Daarbij heeft de bond een handreiking gemaakt voor het onderwijspersoneel: Ken je rechten bij verruiming openstelling VO.