‘Denk vooral na over wat je ermee wilt bereiken’

Kabinet overweegt langere kerstvakantie tegen opleving coranavirus

Haal een week van de zomervakantie af en plak het aan de kerstvakantie. Dat is kort door de bocht de oplossing van onderwijsministers Dijkgraaf en Wiersma om nieuwe schoolsluitingen in het primair en voortgezet onderwijs te voorkomen, mocht het coronavirus in het najaar andermaal pieken. Dat leidde immers tot grote achterstanden. Met de maatregel moet voorkomen worden dat leerlingen lessen moeten missen.

‘Als we moeten leren leven met het virus en we gaan dan toch iets veranderen, laten we dan het meest logische doen en niet zomaar zeggen: “Doe dan de kerstvakantie maar een weekje langer.”’ Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs, pleit ervoor om er eerst met zijn allen goed over na te denken. ’En neem dan ook de mensen uit onderwijs serieus op dat vlak, want die weten het best wat wel werkt en wat niet. Maar bovenal: wat willen we ermee bereiken? Ik ben heel benieuwd naar de reacties uit het veld.’

Danielle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs: 'Neem de mensen uit onderwijs serieus op dit vlak, want die weten het best wat wel werkt en wat niet. (foto: Carilijne Pieters)

Beslissing

Woestenberg reageert op het plan dat de twee onderwijsministers donderdag naar de Tweede Kamer stuurden. Veel hangt ook af van het verloop van het virus, maar in juni valt de beslissing, na overleg met alle belanghebbenden. Door te anticiperen op een eerdere of langere kerstvakantie, kunnen scholen daar nu al rekening mee houden, schrijven de bewindslieden. De maatregel zou dan komen schooljaar ingaan.

Enquête

Via haar eigen LinkedIn-account heeft Woestenberg een paar vragen uitgezet om na te gaan hoe in het onderwijs over dit voorstel wordt gedacht: Laten zoals het nu is, de kerstvakantie verlengen, de voorjaarsvakantie verlengen of enkele dagen vrij op te nemen?