Alles wat je moet weten als je meer of minder wilt gaan werken

Wil je graag minder uren gaan werken, zodat je meer tijd hebt voor je gezin of je hobby? Of wil je juist meer gaan werken? Dankzij de Wet Flexibel Werken kan dat. Er gelden een paar voorwaarden. Ontdek waar je recht op hebt en hoe je het bij je werkgever aanvraagt.

Wil je je werkuren aanpassen? Denk aan de volgende voorwaarden

  • Je bent minimaal een half jaar in dienst
  • Je werkt bij een bedrijf met minimaal 10 werknemers
  • Je moet je verzoek schriftelijk doen en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum

Afspraken in je cao over meer of minder uren werken

In je cao staan soms afspraken over het recht om meer te gaan werken. Het kan zijn dat dit niet mag. Afspraken over minder werken staan nooit in een cao. Je werkgever kan wel afspraken hebben gemaakt met de ondernemingsraad over het recht op meer of minder werken.

Vraag de aanpassing van je uren schriftelijk aan

Voldoe je aan de voorwaarden om een aanpassing van je uren te vragen? Dan dien je je verzoek schriftelijk en op zijn laatst 2 maanden voor de ingangsdatum in. In de brief zet je het volgende:

  • Vanaf welke datum de aanpassing moet ingaan
  • Hoeveel uren je meer of minder wilt gaan werken
  • Hoe je die uren over de werkweek wilt verdelen

Als je werkgever wel of niet akkoord gaat

Op zijn laatst een maand voordat de aanpassing ingaat moet je werkgever laten weten of hij het goed vindt. Wijst hij je verzoek af? Dan moet daar een goede reden voor zijn. Bijvoorbeeld als het leidt tot grote problemen met het werkrooster. Of als er simpelweg niet voldoende werk of geld is en je hebt gevraagd om meer te gaan werken. Heb je een maand van tevoren niets gehoord? Dan mag je ervan uitgaan dat je werkgever akkoord gaat.

Voorspelbare arbeidsrelatie

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zorgt dat je na zes maanden in dienst ook een verzoek mag indienen voor meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Zo mag je vragen om een vast werkrooster als je dat niet hebt, of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Als je minder wilt gaan werken: parttime of deeltijd

Voor een betere balans tussen werk en privé gaan steeds meer mensen parttime of in deeltijd werken. Onder parttime verstaan we een baan van minder uren per week dan dat wat bij je werkgever geldt als een volledige werkweek. Is een fulltime werkweek bij je baas 38 uur en werk je 32 uur? Dan werk je dus parttime of in deeltijd.

Rechten deeltijd of voltijd: geen verschil

Of je nu parttime of fulltime werkt: je hebt dezelfde rechten. Je hebt dus gewoon recht op hetzelfde uurloon en regelingen voor verlof als andere collega’s. Als je werkt ben je verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het aantal uren dat je werkt maakt dus niet uit. Meer of minder werken heeft wel gevolgen voor je loon, pensioenopbouw en de hoogte van uitkeringen.

Als je werkgever je verzoek onterecht afwijst

Wil je meer of minder werken maar gaat je werkgever niet akkoord door een slechte reden? Doe er wat aan. Word lid en neem contact op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict