Al het nieuws

Hoe financieel vrij ben jij? Doe de reality check!

Werk jij de rest van dit jaar gratis? Vandaag is het Equal Pay Day. Deze dag is in het leven geroepen voor de 14% van de vrouwen die symbolisch de rest van het jaar gratis werken, ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Zo groot is de loonkloof tussen vrouwen en mannen op de werkvloer.

Bijna zeven op de tien vrouwen in de sector onderwijs, overheid en publieke dienstverlening werkt parttime. Vrouwen gaan vooral parttime werken als er kinderen komen, terwijl nog geen twee op de tien mannen dat doet. Minder werken heeft ook gevolgen voor je pensioenopbouw. Een inkomensverschil van zo’n 15 tot 30 procent kan oplopen tot een pensioenverschil van 40 tot 50 procent, omdat vrouwen gemiddeld lagere inkomens hebben en omdat ze al op jongere leeftijd minder gaan werken.

Eén op de vier vrouwen realiseert zich niet dat minder werken ook minder pensioen betekent. ‘Een nu 25-jarige vrouw, die straks op de AOW-leeftijd van 70 jaar met pensioen gaat, kan €220.000,- minder pensioen opgebouwd hebben dan een man’. ‘Dat komt neer op 10.000 euro bruto per jaar.’

Het is tijd voor actie!
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen weinig inzicht hebben in hun geldzaken of dit liever overlaten aan hun partner. Hoe zit dat bij jou? De website www.realitycheck.nl biedt handige tips en tools waarmee je meer grip krijgt op je geldzaken. Je vindt bijvoorbeeld een actieplan met praktische acties en prikkelende vragen om zelf aan de slag te gaan met je geldzaken. Op deze website, een initiatief van pensioenfonds ABP, kun je ook lezen hoe andere vrouwen het geregeld hebben. Gegarandeerd inspirerend!

Doe De Test – Reality Check