Grip op je uitgaven

Heb jij grip op je uitgaven? Weet je bijvoorbeeld op welke dingen je nog kunt besparen? Op deze pagina vertellen wij hoe je meer grip krijgt op je uitgaves.

Vrijwel dagelijks geven we geld uit. Aan boodschappen, woonlasten, verzekeringen, gas en elektra, water, noem het maar op. Voor niets gaat de zon op. Belangrijk blijft om nog steeds uit te komen met je inkomen. Wees daarom kritisch en bekijk regelmatig je uitgaven. Kijk daarbij eerst naar je grootste uitgaven, welke zijn dat en kunnen die naar beneden? Of kijk naar de grootste categorieën, bijvoorbeeld boodschappen. We hebben een paar voorbeelden op een rijtje gezet waar je naar zou kunnen kijken.

1. Bespaar op je hypotheek

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Zeker starters op de woningmarkt vallen in een hogere risicoklasse en betalen daardoor vaak ook meer rente. Woon je al een tijdje in een koophuis? Mogelijk is je huis meer waard geworden, waardoor je in een lagere ‘risicoklasse’ bij de hypotheekverstrekker valt. Je kunt hiervoor je OZB-aanslag als bewijs gebruiken voor je hypotheekverstrekker. Dit kan tientallen tot honderden euro’s per maand schelen. Informeer hierover bij je hypotheekverstrekker of je financieel adviseur.

2. Controleer jaarlijks je verzekeringen en abonnementen

Kan het elders goedkoper, ben je wellicht dubbel verzekerd? Wist je bijvoorbeeld dat je bij je lidmaatschap bij CNV ook direct een rechtsbijstandsverzekering hebt? Je bent dan niet alleen voor werk gerelateerde zaken verzekerd, maar ook voor privékwesties van je hele gezin?

3. Bespaar op streamingsdiensten

Een ander voorbeeld zijn de populaire streamingsdiensten. Er zijn steeds meer aanbieders. Voor je het weet heb je drie of meer abonnementen. Maar je kan er maar één tegelijk bekijken. Wissel af of deel een abonnement met familie of vrienden en bespaar op je maandelijkse uitgaven.

4. Kijk ook eens naar andere bespaarmogelijkheden

Daag jezelf uit om te besparen. Ongemerkt geven we ontzettend veel uit. Bijvoorbeeld aan boodschappen. Je kunt jezelf een doel stellen om minder aan boodschappen uit te geven, bijvoorbeeld door een bedrag aan contant geld te pinnen en dat als weekbudget voor de boodschappen te stellen.
Soms zijn er via de werkgever fiscaal aantrekkelijke regelingen om zaken aan te schaffen. Bijvoorbeeld een fiets, maar ook voor je vakbondslidmaatschap. Zo heb je in veel gevallen al snel je lidmaatschap terugverdient.

Meer tips

Nog meer tips nodig? Wil je tips over hoe je kunt besparen? Kijk dan ook eens op de website www.wijzeringeldzaken.nl of www.nibud.nl. Daar staan veel bruikbare tips.

Interessante kortingen? Kijk eens bij de collectiviteitskortingen die het CNV-lidmaatschap met zich meebrengt.

Maak gebruik van een budgetcoach

Wil je graag persoonlijke hulp bij je financiën? Maak dan gebruik van de budgetcoach. Leden kunnen hier gratis of met korting hier gebruik van maken. Afhankelijk van in welke sector zij werken. Kijk op de website van CNV Geldzorg.