Cao Gemeenten 2023 is onderweg

De eerste stappen voor de Cao Gemeenten 2023 zijn gezet. De enquête die we samen met de andere bonden hebben opgezet is door ruim 19.000 werknemers ingevuld. De resultaten gebruiken we voor het bepalen van onze cao-inzet.

Nederland verwacht een hoge kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Tegelijkertijd krijgen gemeenten steeds meer taken toebedeeld vanuit het Rijk. Er wordt dan ook veel van de gemeenteambtenaar gevraagd. De coronacrisis heeft laten zien dat de medewerkers van de GGD, het kantoorpersoneel, de reiniging, de handhaving, maar ook zij die achter de schermen dag in dag uit klaar stonden en staan voor de Nederlandse samenleving essentieel zijn.

Meer waardering

Ook sinds de start van de Oekraïne-crisis wordt er een beroep gedaan op de gemeenteambtenaar. Niet alleen als het gaat om het huisvesten van vluchtelingen, maar ook als het gaat om de daarbij horende sociale begeleiding en opvang. Deze werknemers verdienen een goed arbeidsvoorwaardenpakket, waaruit waardering blijkt voor de inzet van deze publieke professionals.

Hoe nu verder?

Inmiddels hebben we de eerste stappen voor een nieuwe cao Gemeenten zijn gezet. De uitkomsten van de enquête gebruiken we voor het bepalen van de inzet. We willen voor het begin van de zomervakantie starten met de onderhandelingen. De gemeentelijke medewerkers hebben terecht aangegeven dat het vorige cao-akkoord te lang op zich heeft laten wachten. We hebben daarbij VNG met een gezamenlijke brief uitgenodigd om alle betrokken partijen uit te nodigen voor de eerste overlegronde. Inmiddels heeft ook de werkgever aangegeven graag op tijd te willen starten, mogelijk zal dat half september zijn. Ook hebben zij aangegeven zekerheid te willen bieden aan de medewerkers voor het aflopen van de huidige cao op 2 januari 2023.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, de aankondigingen van de ledenbijeenkomsten en het laatste nieuws over jouw cao? Houd dan onze cao-pagina Gemeenten in de gaten. Heb je een vraag of wil je reageren? Maak dan een profiel aan en laat je reactie achter.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Hoe houd jij het vol?

Werkenden in zorg, onderwijs en overheid hebben het zwaar. Hun werkdruk en rekeningen groeien en collega’s worden ziek of vertrekken. CNV wil dat de regering fors meer investeert in de publieke sector. Zodat banen aantrekkelijk blijven en er een inkomen verdiend wordt waarmee gezinnen zich draaiende kunnen houden. Vandaar onze looneis van 5 tot 10%.

Vul de vragen in en steun onze campagne