Overleg met minister over extra geld sociale werkvoorziening

Oktober vorig jaar vroegen bonden en werkgevers minister Carola Schouten om extra geld voor hogere lonen en een betere reiskostenvergoeding. Gisteren hadden de vertegenwoordigers van SW-werkgevers Cedris en VNG daarover een gesprek met de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

Als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de ChristenUnie-bewindsvrouw nu aan zet. Zij is verantwoordelijk voor het geld dat gemeenten krijgen om de sociale werkvoorziening te betalen. Maar juist voor die financiële extra’s is nu geen geld, zeggen de werkgevers. Toch zijn er in het overleg geen beloftes gedaan. In die zin was het resultaat teleurstellend. Maar de onderhandelingen zijn nog niet voorbij. Over een paar weken wordt er opnieuw gepraat.

Ontmoeting met minister

Voorafgaand aan het overleg had de minister een korte ontmoeting met een afvaardiging van het SW-bedrijf Den Haag Werkt in de hal van het ministerie van SZW. Ook was er een delegatie vakbondsleden van CNV en FNV. Vanwege de beveiliging was het aantal tot zo’n 70 mensen beperkt. Een drietal sprekers vertelde de minister hoe moeilijk de mensen in SW en Aan de Slag het hebben om hun dagelijkse boodschappen te betalen en de benzine voor hun brommer of auto. Eén van de sprekers begon bijna te huilen toen ze over de moeilijkheden van een collega sprak. Ze kreeg een omhelzing van de minister. Aan persoonlijke betrokkenheid dus geen gebrek. Het zou mooi zijn als dit ook gaat leiden tot concrete daden.