Zoektocht naar een geschikte bedrijfswagen

In 2020 meldt Jeroen, een lid dat werkzaam is bij de overheid, zich bij zijn vakbond. Hij werkt voor een transportafdeling en voert werkzaamheden als chauffeur uit, maar hij kampt al jaren met medische beperkingen.
Tot twee jaar terug kon hij gelukkig zijn chauffeurstaken nog uitvoeren, maar in de loop van dat jaar verslechtert zijn gezondheid en krijgt hij vervangend werk opgedragen. De bedrijfswagen waarin hij rijdt, blijkt namelijk niet meer geschikt voor hem te zijn.

Jeroen wordt gezien door de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige die aangeven dat hij kan re-integreren in zijn functie als chauffeur als hij een aangepaste bedrijfswagen krijgt. Zijn werkgever zoekt vervolgens naar geschikte auto’s, maar die blijken niet voorhanden. Daarna gebeurt er maandenlang niets en wordt Jeroen van het kastje naar de muur gestuurd. In de tussentijd doet hij nog steeds vervangend werk en lijkt niemand meer actief betrokken te zijn bij zijn re-integratie. Hij meldt zich daarom bij CNV Overheid voor hulp en advies.

Duidelijk advies

Zijn dossier wordt overgedragen aan een jurist voor advies en verdere bijstand. Zij constateert dat de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige een duidelijk advies hebben gegeven waaruit volgt dat Jeroen zijn oorspronkelijke werkzaamheden kan hervatten indien hem een aangepaste bedrijfswagen wordt aangeboden. De wet is daarin ook duidelijk. Een werkgever moet altijd onderzoeken of taken kunnen worden aangepast. Dit betekent niet dat een werkgever het werk altijd moet aanpassen, maar dat hij moet onderzoeken of dit mogelijk en redelijk is. In ieder geval kan een werkgever er niet zonder goede reden vanaf zien.

Juiste modellen en types

De jurist wil graag weten waarom er geen geschikte bedrijfswagen is gevonden en ze neemt contact op met de werkgever van Jeroen. Het advies van de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige wordt besproken en er wordt afgesproken dat er opnieuw zal worden gezocht. Daaropvolgend wordt aangegeven dat er geen geschikte wagens zijn. Jeroen en de jurist laten het er niet bij zitten en leveren een lijst aan met modellen en types die geschikt voor hem zijn, in de hoop dat de werkgever doorgaat met zoeken. Na aanhoudend contact wordt uiteindelijk een bedrijfswagen gehuurd, die met kleine aanpassingen geschikt kan worden gemaakt. Jeroen is ontzettend blij, want hij kan eindelijk zijn oorspronkelijke werk weer oppakken.

Zit jij met vragen over werk of inkomen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.