CNV Overheid: ‘Wij helpen graag met ‘tegenspraak’ bij de Belastingdienst.’

CNV Overheid heeft met andere bonden een vruchtbaar gesprek gevoerd met minister Hoekstra van Financiën over de reorganisatie bij de Belastingdienst. De Tweede Kamer dwong na de toeslagen-affaire af dat de Belastingdienst onder twee nieuwe staatssecretarissen in delen werd opgesplitst. Bij die beslissingen werden medewerkers in eerste instantie volledig gepasseerd. Het is voor hen nog onduidelijk wat deze ingreep bijdraagt aan het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening.

'Valse start'

Minister Hoekstra geeft toe dat bij de besluitvorming de verkeerde volgorde is gehanteerd en medewerkers te laat zijn gehoord. Hij spreekt van ‘een valse start’. De minister vraagt CNV Overheid en andere bonden om een rol te spelen bij het organiseren van de ‘tegenspraak’ bij de uitvoering van de reorganisatie. Klachten en problemen dringen niet door tot het topniveau van dienst en Hoekstra vraagt de bonden daarom een spreekbuis te zijn voor medewerkers.

Veilige werkomgeving

De bonden blijven benadrukken dat een veilige werkomgeving onontbeerlijk is om als medewerker bij de Belastingdienst te kunnen functioneren. Elementen daarin zijn een onafhankelijke integriteitscommissie, bescherming van klokkenluiders en een eerlijke fiscale behandeling van eigen medewerkers.

CNV Overheid en de andere bonden verwoorden de wensen van de medewerkers. Ze willen dat de belastingwetten, die door politici zijn bedacht, ook in de praktijk goed uitvoerbaar zijn. De politiek schreef bijvoorbeeld voor, dat toeslagen snel en als voorschot uitgekeerd moesten worden en eiste daarna, onder invloed van de ‘Bulgarenfraude’, bijzonder strenge controle op misbruik. Daarmee werd de uitvoering zo ingewikkeld dat de kwaliteit in het gedrang kwam. Bonden en medewerkers willen dat in nieuwe belastingwetten ook het risico op onbedoelde effecten beter worden bekeken.

Rampzalige gevolgen

Gabriëlla Buisman van CNV Overheid en Publieke Diensten: 'Reorganiseren zonder de stem van de medewerkers te horen is bij de Belastingdienst een gewoonte geweest en heeft steeds tot rampzalige gevolgen geleid. We hopen dat met dit verzoek van de minister er nu eindelijk een andere tijd aanbreekt.'