Al het nieuws

Petitie voor fatsoenlijke cao voor provincies

CNV Overheid en andere vakbonden overhandigen vandaag een petitie aan Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Hij is ook voorzitter van de werkgeversdelegatie die met het CNV en de andere vakbonden onderhandelt over een nieuwe cao voor de provinciale sector, waaronder ook omgevingsdiensten, recreatieschappen en erfgoedorganisaties vallen. De petitie is ondertekend door meer dan tweeduizend medewerkers van provincies en volgers van de cao. Ze willen meer loon, een reële thuiswerkvergoeding en eerlijke afspraken over duurzame inzetbaarheid en eerder stoppen met werken.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten muurvast. De bonden eisen namens hun leden een loonsverhoging van € 50 plus 1,5 procent, 1 procent bij het IKB, een reële thuiswerkvergoeding en afspraken over duurzame inzetbaarheid, zoals een regeling voor vervroegd uittreden (RVU) en ruimte voor mantelzorg zonder dat dit financiële consequenties heeft voor de werknemer. De werkgever wil niet verder gaan dan 0,6 procent en een flexvergoeding voor alleen 2021 van €750 bruto. De rekening voor het thuiswerken tijdens de coronacrisis, zeker die van 2020, wordt door de werknemer betaald. De werkgever heeft tegelijkertijd grote besparingen, doordat er bijvoorbeeld niet wordt gereisd.

Waarderen is investeren

Al vanaf oktober 2020 wordt er onderhandeld, maar de werkgever beweegt geen centimeter. Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid: 'Ook provinciemedewerkers hebben te maken gehad met de coronacrisis en hebben thuisgewerkt. Ook zij hebben recht op een fatsoenlijke cao, een thuiswerkvergoeding en een eerlijke regeling met betrekking tot vervroegd uittreden. Het is onbegrijpelijk dat de werkgever z’n mensen niet wil waarderen en in ze wil investeren.'