Diversiteitsuren: ook feestdagen die niet in de cao staan kun je vieren

Vandaag herdenken en vieren we tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Na de officiële herdenkingsceremonie bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam is het tijd voor feest! Door het hele land worden feestelijke evenementen georganiseerd rondom Keti Koti. Keti Koti staat sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland, maar een officiële feestdag is 1 juli nog niet. Wil je vrij nemen op deze dag? In een aantal sectoren hebben we met werkgevers afspraken gemaakt over diversiteitsuren.

Het aantal organisaties met diversiteitsverlof neemt toe


Samen met bonden en werkgevers hebben we in verschillende sectoren, variërend van sociaal werk, Waterschappen tot de luchtvaartindustrie, stappen gezet om flexibeler om te gaan met feestdagen. In de cao Schiphol zijn bijvoorbeeld twee diversiteitsdagen toegevoegd aan het arbeidsvoorwaardenpakket. Deze dagen kunnen worden gebruikt op een willekeurige (feest)dag zoals Keti Koti of Eid al-Fitr. Zo kun je vrij zijn op de feestdagen die jij wil vieren.

Een ontwikkeling die we als CNV toejuichen. Het is essentieel dat organisaties hun beleid aanpassen om inclusie en gelijkwaardigheid te bevorderen. Dat draagt bij aan een werkomgeving waarin verschillen gerespecteerd en gewaardeerd worden.

Voordelen waarom dit initiatief van cruciaal belang is:

  • Bevordering van diversiteit en inclusie

Door medewerkers de mogelijkheid te bieden om vrij te nemen op feestdagen die voor hen belangrijk zijn tonen werkgevers aan dat ze de diversiteit binnen hun organisatie waarderen. Met deze keuze kunnen ze een krachtig signaal afgeven dat alle culturen en geloofsovertuigingen gerespecteerd worden.

  • Verhoging van betrokkenheid en tevredenheid

Het zorgt er ook voor dat werknemers zich gewaardeerd en begrepen voelen, wat kan leiden tot een hogere tevredenheid en betrokkenheid.

  • Vermindering van discriminatie en uitsluiting

Diversiteit zien we terug op alle werkvloeren in Nederland, daarom is het van groot belang om inclusief beleid te stimuleren. Door het maken van afspraken over diversiteitsuren kunnen medewerkers feestdagen vieren die niet in de cao staan.

  • Aantrekken en behouden van talent

Een inclusief beleid voor feestdagen kan organisaties helpen talent uit diverse achtergronden aan te trekken en te behouden.

Weet jij wat er in jouw cao is afgesproken over het zelf kunnen kiezen van feestdagen? Check het op de cao-pagina.

Zijn er nog geen afspraken gemaakt met jouw werkgever? Laat ons dit dan weten zodra de onderhandelingen beginnen voor jouw nieuwe cao. Samen kunnen we werken aan een werkomgeving waar iedereen zich vertegenwoordigd en gewaardeerd voelt.