CNV start petitie Sociale Werkvoorziening en Aan De Slag

Om een fatsoenlijk loonbod en een passende reiskostenvergoeding op tafel te krijgen is CNV een petitie gestart. Begin oktober vroegen de vakbonden en werkgevers in de sectoren WSW en Aan de Slag (ADS) minister Schouten om meer financiering voor de sociale werkbedrijven en om meer arbeidsvoorwaardengeld voor het personeel. Tot op heden heeft de minister nog niets van zich laten horen.

Teken de petitie

Een noodkreet, want de nood is hoog. Zo hoog dat sommige leden aan ons hebben aangegeven dat ze elke dag vijf kilometer lopen om op t werk te komen. Omdat ze niet de reiskosten naar het werk kunnen betalen. CNV roept daarom op de petitie te ondertekenen.

Doe met ons mee -> teken onze petitie!

Meer loon voor iedereen noodzakelijk

Begin oktober schreven de vakbonden en werkgevers in de sectoren WSW en Aan de Slag (ADS) een gezamenlijke brandbrief naar minister Schouten. We vroegen daarin om meer financiering voor de sociale werkbedrijven en om meer arbeidsvoorwaardengeld voor het personeel. Werknemers in de WSW en Aan de Slag staat het water aan de lippen. Verreweg de meesten van hen verdienen minder dan 120 procent van het wettelijk minimum loon (WML). Juist deze kwetsbare groep werknemers voelt de gevolgen van de inflatie het hardst.

Speerpunt voor de bonden is de ophoging van het hele loongebouw. Alle salarissen moeten evenredig met het wettelijke minimum loon meestijgen. Anders gaan mensen in verschillende loonschalen straks dit allemaal verdienen. Dit leidt tot de onwenselijke situatie dat een leidinggevende hetzelfde gaat verdienen als degene van wie hij de manager is. Daarnaast wordt loopbaanontwikkeling onmogelijk als het hele loongebouw onder water staat.

Woon- werkverkeer

Een ander belangrijk punt is de aanpassing van de vergoeding van het woon- werkverkeer. Die ligt nu op € 0,10 per kilometer, terwijl het fiscaal maximum met ingang van 1 januari € 0,21 per kilometer wordt. Die 10 cent is dus veel te laag. Werknemers moeten betalen om naar hun werk te komen. We weten dat werknemers zich daarom soms zelfs ziek melden. Ze kunnen het geld eenvoudigweg niet missen. Het wordt daarom hoog tijd dat er geld bij komt. De werkgevers hebben dat geld niet. Ze kampen meestal al met grote financiële tekorten. Steun vanuit Den Haag is daarom dringend nodig.

Geen respons van de minister

De minister heeft ondertussen nog niets van zich laten horen. We weten dat zij het druk heeft met onder meer de pensioenen. Daarnaast is het mooi dat het WML flink omhoog gaat evenals een stukje compensatie voor de hoge gasrekening, maar dat is echt onvoldoende om de zorgen weg te nemen. Bovendien veroorzaakt de stijging van het WML ook een probleem: het is namelijk niet zo dat de hogere lonen automatisch met het WML meestijgen. Veel salarissen dreigen te worden ‘ingehaald’. Daarnaast zullen straks meer medewerkers het WML verdienen ongeacht hun ervaring, dienstjaren en verantwoordelijkheden. Dat volgens CNV niet eerlijk.