Sociale partners cao SW en Aan de slag vragen de Rijksoverheid om hulp

Bonden en werkgevers willen in gesprek met minister Schouten

Sociale partners cao Sociale Werkvoorziening en Aan de slag vragen de Rijksoverheid om hulp. Aanleiding zijn de grote zorgen over de oplopende kosten; over de toekomst van de sociale werkbedrijven en over de ongeveer 100.000 medewerkers die daar werken.

Ophoging lonen en reiskostenvergoeding noodzakelijk

Vlak voor de zomervakantie zijn de vakbonden CNV en FNV met de werkgeversdelegatie in gesprek gegaan over wat er mogelijk is. Ook het tussentijds openbreken van de huidige cao’s SW 2021-2025 en cao Aan de slag zijn toen besproken. De bonden benadrukten in het gesprek twee speerpunten:

  • De noodzakelijke ophoging van het minimumloon in de sectoren SW en Aan de slag (ADS) en het gelijktijdig evenredig ophogen van alle schalen en treden in het hele loongebouw.
  • Het ophogen van de vergoeding voor het woon- werkverkeer. Het kan niet zo zijn dat werknemers moeten betalen om naar hun werk te gaan.

Werkgevers hebben ook geen geld

De werkgeversdelegatie zag de problemen de ook. Maar gemeenten en SW-bedrijven krijgen al jaren te weinig geld voor de financiering van de SW en ADS. De tekorten zijn vaak al erg fors. Er moet echt geld vanuit Den Haag bij om de branche levensvatbaar te houden.

Gezamenlijk naar de minister

Tijdens het overleg is besloten om gezamenlijk - bonden en werkgevers - minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen om hulp te vragen. Deze week is er een brief namens hen naar haar verzonden. We rekenen op een snelle reactie en houden jullie hiervan op de hoogte. Verder hebben de bonden de werkgevers opgeroepen om al het mogelijke te doen om hun werknemers te ondersteunen. We hebben veel positieve signalen dat hieraan ook gehoor wordt gegeven.