10 vragen aan ... Bianca Verbeek, ervaringsdeskundige én adviseur narcistisch misbruik

‘Werken onder een narcist kan je de kop kosten’, zegt Bianca Verbeek (55), meervoudig ervaringsdeskundige van narcistisch misbruik. Ze adviseert nu andere gedupeerden.

‘Macht, controle, aanzien, applaus, geld en seks. Waar die elementen te halen zijn, daar zitten narcisten’, legt Verbeek uit. En het zijn er veel en vooral verborgen, weet zij inmiddels, vele ervaringen en kennis rijker.

Ook op de werkvloer lopen ettelijke narcisten rond, vaak op hogere posities. Hoe herken je die als werknemer? ‘Als je leidinggevende of collega bijvoorbeeld de ene keer dit zegt en de andere keer dat, als het gewoon niet klopt, als je een onderbuikgevoel krijgt, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, als beloftes niet worden nagekomen, als je uitgebuit wordt, als er seksuele grenzen overschreden worden’, somt Verbeek op. Ze raadt mensen die onder een narcist werken aan een andere baan te zoeken. ‘Echt, het kan je je kop kosten. Als je toch besluit te blijven onder die leidinggevende, moet je vooral kennis opdoen over narcisme en op die manier sterker in je schoenen komen te staan.’

Benieuwd wie Bianca Verbeek is en hoe zij haar eigen levenservaring inzet om anderen te helpen? Lees het hele inspirerende interview in het magazine Werkend NL voor leden van CNV Overheid & Publieke Diensten. En de tien extra vragen hieronder.

Wat is voor jou de zin van het leven?
Zo veel mogelijk mijn persoonlijke ontwikkeling in te zetten voor de samenleving, en daarnaast een fijn, liefdevol privéleven te leiden.

Wat wil jij nooit meer meemaken?
Narcistisch misbruik.

Kun je iets leren van een narcist?
Wat ik ervan geleerd heb is hoe ik de omslag naar mijn persoonlijke ontwikkeling moest maken.

Wat is jouw sterkste eigenschap?
Doorzettingsvermogen

Wat is je minst sterke eigenschap?
Mijn te grote empathische vermogen. Nu gaat dat beter. Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed.

Wat zou je anders doen in je leven als je het over mocht doen?
Een andere baarmoeder kiezen waar ik uit kwam. Dan was automatisch mijn hele leven anders gelopen.

Aan welke levenservaring heb jij het meest?
Narcistisch misbruik. Nu zet ik het ten positieve in.

Wat zou jij doen als jij de baas van het land was?
Ervoor zorgen dat er met meer inlevingsvermogen en op een eerlijke manier processen aangestuurd worden. Nu hebben we te maken met narcistische systemen vanuit de politiek, waardoor zo’n toeslagenaffaire kan gebeuren.

Kijk jij anders naar het leven na jouw borstkanker?
Ja, sowieso. Ik kijk positiever, ik zie meer het mooie van de kleine dingen in het leven. En ben me meer bewust van het eindige van het leven en heb bedacht dat ik iets achter wilde laten. En daar ben ik druk mee bezig.

Welke vraag had ik echt moeten stellen in dit rijtje?
Wat mijn levensmissie is: het op de kaart zetten van narcistisch misbruik in de samenleving en dat er kennis komt en dat het daardoor herkend en erkend gaat worden.

Wil je meer inspirerende interviews lezen?

Word dan lid! Dan kun je gebruik maken van alle CNV-diensten en ontvang je elk kwartaal het magazine Werkend NL.