Grote onrust onder werknemers in de Sociale Werkvoorziening

Als de Rijksoverheid de Sociale Werkbedrijven niet te hulp schiet, is het volgens de werknemers in de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en Aan de Slag tijd voor actie. Meer dan de helft zou zelfs wel willen staken. Dit blijkt uit een korte enquête die CNV Connectief onlangs onder de SW-ers en de ‘Aan de Slaggers’ heeft uitgezet en die door 200 leden is ingevuld.

Grote actiebereidheid

Opvallend is de hoge actiebereidheid onder de werknemers. Meer dan de helft wil actievoeren. Zo’n 35% geeft aan verdere informatie te willen voordat ze actie gaan voeren. Nog opmerkelijker is het dat deze percentages zo ongeveer gelijk blijven als er gevraagd wordt of men eventueel bereid is te gaan staken. Dit onderstreept hoe hoog de nood is. Overigens zijn de bonden volgens de cao SW gehouden tot vredesplicht. Actievoeren kan daarom alleen met instemming van de werkgevers, of na het opzeggen van de cao door de bonden. Zo ver is nog niet, maar CNV bereidt zich voor op vervolgstappen.

Brandbrief aan minister Schouten

Begin oktober schreven de vakbonden en werkgevers in de sectoren WSW en Aan de Slag (ADS) een gezamenlijke brandbrief aan minister Schouten. Ze vroegen daarin om meer financiering voor de sociale werkbedrijven en om meer arbeidsvoorwaardengeld voor het personeel.

Werknemers staat het water aan de lippen

Verreweg de meeste werknemers verdienen minder dan 120% van het wettelijk minimum loon (WML). Juist deze doelgroep voelt de gevolgen van de inflatie het hardst. CNV en de overige bonden willen dan ook ophoging van het hele loongebouw. Alle lonen moeten evenredig met het WML meestijgen, anders loopt het loongebouw onder water. Een ander belangrijk punt is de aanpassing van de vergoeding van het woon- werkverkeer. Die ligt nu op € 0,10 per kilometer, terwijl het fiscaal maximum met ingang van 1 januari € 0,21 per kilometer wordt. ‘Die 10 cent is dus veel te laag. Werknemers moeten betalen om naar hun werk te komen. We weten dat werknemers zich daarom soms zelfs ziek melden. Ze kunnen het geld eenvoudigweg niet missen. Het wordt daarom hoog tijd dat er geld bij komt,’ geeft cao-onderhandelaar Nico Foppen aan. De werkgevers hebben dat geld niet, de meeste kampen met grote financiële tekorten. Steun vanuit Den Haag is daarom dringend nodig.

Tot op heden heeft de minister nog niets van zich laten horen. CNV blijft aansturen om samen met de minister aan tafel te gaan en dit probleem op te lossen.