Werkgevers hebben weinig zicht op impact overgangsklachten

Zeven op de tien werkgevers hebben geen tot nauwelijks aandacht voor de impact van de overgang op hun vrouwelijke werknemers. Dat blijkt uit ons onderzoek, uitgevoerd door Kien Onderzoek onder bijna 1000 HRM-verantwoordelijken.

‘Dat is een gemiste kans’, vindt CNV-bestuurslid Daniëlle Woestenberg. ‘We weten uit eerder onderzoek dat 60 procent van de vrouwen de combinatie werk en overgang zwaar valt. In Nederland werkt bijna een miljoen vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Werkgevers hebben er, en al helemaal in deze tijd van grote arbeidstekorten, alle belang bij om deze vrouwen met een goed personeelsbeleid aan het werk te houden en onnodige uitval te voorkomen. De maatschappelijke kosten van overgang gerelateerd ziekteverzuim zijn enorm. En, juist deze vrouwen hebben een schat aan arbeidservaring.’

Inzicht overgangsklachten

Slechts vier op de tien werkgevers (38%) voeren beleid gericht op werkneemsters in de overgang blijkt uit het onderzoek. Veel werkgevers hebben geen zicht op de invloed van overgangsklachten. Slechts 14 procent van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf dit inzicht heeft. De rest (57 procent) weet dat het inzicht ontbreekt of (29 procent) twijfelt of die kennis wel beschikbaar is. Meer kennis van en aandacht voor de overgang in het personeelsbeleid is dan ook hard nodig.

Ook betwijfelen veel werkgevers of hun arbodiensten aandacht hebben voor de overgang als mogelijke oorzaak van het ziekteverzuim. Slechts 27 procent van de HRM-managers zegt dat hun arbodienst de overgang als verzuimoorzaak in beeld heeft, 18 procent weet dat dit niet zo is en 55 procent heeft geen idee. Woestenberg: ‘Er ligt een groot verbeterpotentieel. Bedrijven zouden er goed aan doen om samen met hun arbodienst te kijken hoe zij tot meer inzicht kunnen komen. En van daaruit werken aan een beleid, want dat ontbreekt bij zes op de tien bedrijven.’ Daar waar wél specifiek beleid is, betreft het meestal de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibiliteit in werktijden, gevolgd door aanpassing van werkomstandigheden en tijdelijke aanpassing van het takenpakket.

Hoe nu verder?

Wij maken ons hard voor het beter bespreekbaar maken van de overgang. Dat doen we door onder andere webinars te organiseren over hoe je je overgangsklachten bespreekbaar maakt op het werk en hoe leidinggevenden daarmee rekening kunnen houden. Wil je meer lezen over ons project ‘Open over de Overgang?’ Op deze pagina lees je er meer over.