Corona en werk: dit moet je weten

Ons dagelijks leven wordt nog steeds beïnvloed door het coronavirus. Privé, maar zeker ook op je werk. Je werkt al lang thuis. Je hebt een cruciaal beroep en loopt juist meer risico dan je wil. Je bent misschien bang dat je je baan verliest. Of zover is het al gekomen. En alles verandert, steeds maar weer. De nieuwe maatregelen en bijhorende afspraken roepen vragen op. Wij doen ons best die zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

Vaccinatie

CNV vindt vaccinatie één van de belangrijkste manieren om onszelf, patiënten, cliënten, leerlingen en de samenleving te beschermen tegen een ernstig ziekteverloop door het corona-virus. Het CNV is echter tegen een vaccinatieplicht en ook tegen directe- of indirecte dwang. Dat geldt zowel voor de overheid als voor bedrijven. Het verplichten van coronavaccinatie is een inbreuk op de lichamelijke integriteit en in strijd met het zelfbeschikkingsrecht. Dat is op grond van de grondwet niet toegestaan. Of je jezelf wel of niet laat vaccineren, mag geen gevolgen hebben op je werk of salaris. CNV is daarom ook tegen plannen van sommige werkgevers voor een registratieplicht van personeel. Registratieplicht is een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy van werkenden. Het lost geen enkel probleem op, al was het maar omdat ook gevaccineerde mensen het virus kunnen overdragen.

Thuiswerken

Op dit moment geldt het dringende advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Ook als je thuiswerkt, moet je werkgever zorgen voor een goede en veilige arbeidsomstandigheden. Hij heeft namelijk een zorgplicht. Dit betekent dat hij je, afhankelijk van wat redelijkerwijs van hem gevraagd kan worden, voorziet in ergonomische arbeidsmiddelen om je werkplek ergonomisch in te richten. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomisch toetsenbord, verstelbare bureaustoel of ergonomische muis. Let op, thuiswerken is geen recht. Het kan zijn dat je jouw werk niet vanuit huis kunt doen. Je baas mag dan van je verwachten dat je komt, als je geen klachten hebt. Natuurlijk moet hij er wel voor zorgdragen dat je jouw werk veilig kunt uitoefenen. Ben je bang voor besmetting? Ga dan in gesprek met je leidinggevende.

Contactberoepen

Voor locaties waar (niet-medische) contactberoepen worden uitgeoefend, geldt vanaf 28 november een openingstijd van 5.00 tot 17.00 uur. Het gaat dan bijvoorbeeld op kappers en nagelstudio's. Ook rijlessen stoppen om 17.00 uur. Er gelden maatregelen om je klanten en jezelf te beschermen tegen het coronavirus

De volgende regels helpen je te beschermen:

  • Het dragen van een mondkapje is verplicht. Zowel voor klanten van 13 jaar en ouder, als voor jezelf;
  • Klanten moeten vooraf een afspraak maken en thuisblijven met klachten;
  • Klanten moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden;
  • Op locatie geldt dat 1/3 van de reguliere capaciteit gebruikt kan worden, zodat de 1,5 meter maatregel kan worden nageleefd;
  • Volg de hygiëne maatregelen op: was je handen met zeep of alcoholhoudende gel en nies in je elleboog of een papieren zakdoek.

Coronaprotocollen per branche

Ook in andere sectoren is het lastig om te werken in de anderhalvemetersamenleving. Om te zorgen voor werkbare situaties, zijn er protocollen gemaakt door verschillende branches. In zo’n protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Ben jij benieuwd naar de afspraken die er zijn gemaakt voor jouw branche? Check dat op MijnCoronaprotocol.nl. Werk je in het onderwijs? Dan vind je de meest actuele corona protocollen en aanvullende servicedocumenten op onze pagina 'Corona protocollen'.

Rol van je werkgever

Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet zich aan de voorschriften van het RIVM houden en maatregelen treffen om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Daarbij moet je baas zich aan een aantal regels houden. Je mag bijvoorbeeld niet verplicht worden om je te vaccineren en je bent ook niet verplicht een gezondheidsverklaring af te geven. Het dragen van een mondkapje mag wel verplicht worden, als je werkt op een openbare plek waar klanten geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt, het openbaar vervoer, het mbo en hoger onderwijs. Ook als je werkt in een contactberoep, ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Voorbeelden van contactberoepen zijn kappers of rij-instructeurs.

Rijksoverheid

We houden je op de hoogte op coronamaatregelen die invloed hebben op je werk. En proberen antwoord te geven op alle vragen die we krijgen. Omdat er veel verandert, lopen we soms ook wel eens achter. Check dus altijd de website van de Rijksoverheid of het RIVM voor de zekerheid.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict