Onderhandelaarsresultaat bereikt cao Waterschappen 2022

Goed nieuws: we hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt voor de nieuwe cao Werken voor waterschappen. Het is nu aan jou om vóór of tegen dit bereikte akkoord te stemmen.

Nieuwe cao Waterschappen 2022

Samen met werkgeversvereniging Vereniging werken voor waterschappen (Vwww) en FNV bereikten wij van CNV op 13 april 2022 een onderhandelaarsresultaat voor de nieuwe cao waaronder zo’n 13.500 medewerkers vallen. De cao heeft een looptijd van 1 jaar: van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

Belangrijke punten in de nieuwe cao

Bij de onderhandelingen richtten we ons met name op loon en werkzekerheid. Uiteraard zijn andere onderwerpen ook belangrijk; de gesprekken daarover gaan gewoon door voor de volgende cao.

Op een rij de afspraken die we hebben gemaakt:

  • Loon: dankzij twee loonsverhogingen dit jaar ga je er qua loon bijna 4% op vooruit. Per 1 januari 2022 stijgt je loon 2%. Per 1 juli 2022 stijgt het nog eens 1,75%.
  • Werkzekerheid: de werkgevers zijn het met ons eens dat onnodige flexibilisering van arbeid moet worden tegengegaan. Daarom krijgen nieuwe werknemers direct als ze in dienst komen zicht op een vast contract. Werkzaamheden zijn “structureel” als deze langer voortduren dan twee jaar.
  • Duurzame inzetbaarheid: voor medewerkers met fysiek belastende werkzaamheden komen er in de nieuwe cao meer “ontziemaatregelen”. Om te bepalen voor wie dit geldt, wordt er een checklist zwaar werk ontwikkeld. Ook komen er kaders voor maatwerk om eerder te stoppen met werken middels een Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) of een andere maatregel. Voor overige medewerkers bepaalt een medische toets of zij gebruik kunnen maken van de ontziemaatregelen.

Stemmen

We leggen het onderhandelaarsresultaat positief aan jou als CNV-lid voor. Als jullie instemmen, en de achterbannen van de werkgevers en de vakbond FNV óók instemmen, wordt het onderhandelaarsresultaat omgezet in een definitief cao-akkoord. De nieuwe cao geldt dan met terugwerkende kracht per 1 januari 2022.

Houd de cao-pagina Waterschappen in de gaten voor verdere nieuwsupdates. Op deze pagina vind je na het definitieve akkoord ook de nieuwe cao-tekst.

Laat je stem horen en word ook lid!

Samen staan we sterker.

  • Samen voor betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Ondersteuning van onze juristen als het tegenzit