Ramadan en werk

Dit weekend eindigt de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Abdelmalik Hilali is inmiddels met pensioen. Maar ook toen hij nog in het onderwijs werkte als leraar voor anderstalige kinderen, deed hij mee tijdens het vasten. Uit nieuwsgierigheid deden twee collega’s van de christelijke school waar hij werkte, ook een keer mee. “Dat voelde als respect en erkenning voor mijn geloof.”

“Die twee collega’s hebben een dag meegedaan”, vertelt Abdelmalik. “Na zonsondergang hebben we met elkaar gegeten op school. Ik heb ook wel eens een collega thuis uitgenodigd voor de iftar (de maaltijd die gedurende de ramadan direct na zonsondergang wordt genuttigd, red.).”

“De eerste drie, vier dagen van de ramadan zijn zwaar. Daarna raakt je lichaam gewend en wordt het makkelijker. Er zit natuurlijk wel verschil in vasten in de winter of in de zomer. In de winter zijn de dagen korter en zijn de temperaturen aangenamer om niet te kunnen eten.”

“Ik heb op een christelijke school gewerkt, maar het vasten is nooit een probleem geweest. Iedereen begreep dat ik als moslim meedeed aan de ramadan. Met mijn werkgever had ik ook afgesproken dat als er niets meer te doen was op school, ik eerder naar huis mocht gaan om uit te rusten.”

“Er waren natuurlijk collega’s die wel eens vergaten dat ik meedeed met de ramadan. En die dan vroegen of ik in de pauze mee ging eten of wat wilde drinken. Dat kwam vaak voor. Maar ik vond dat niet lastig of vervelend. Ik ging dan gewoon mee zonder iets te eten of drinken.”

Commissie Diversiteit

Abdelmalik is ook lid van de commissie Diversiteit van CNV. Want vrouwen, mannen, mensen met verschillende huidskleuren en collega’s met een handicap: diversiteit op de werkvloer moet de normaalste zaak van de wereld zijn. Daarom bevordert de Commissie Diversiteit het inclusief denken. Wil jij hier ook aan bijdragen? Sluit je aan! Lees meer over de commissie Diversiteit.